Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najviši hrvatski dužnosnici izjavili su u utorak, na 20. obljetnicu primanja Hrvatske u Ujedinjene narode (UN), da je ta najveća međunarodna organizacija presudno pomogla u stjecanju neovisnosti Hrvatske i da će Hrvatska ostati predana demokratskim načelima Svjetske organizacije koja okuplja 194 države svijeta.


Predsjednici Republike Ivo Josipović, Hrvatskog sabora Boris Šprem i vlade Zoran Milanović, ministri i saborski zastupnici, bivši hrvatski dužnosnici i inozemni gosti, obilježili su na svečanosti u Hrvatskom saboru 22. svibnja 1992. kada je Hrvatska primljena u UN aklamacijom Opće skupštine.

Članstvo u UN-u uslijedilo je nakon što su Hrvatsku prethodnih mjeseci priznale brojne države, među ostalima sve tadašnje članice Europske zajednice, Rusija i SAD. "Tog dana doživjeli smo krunu napora za međunarodnom afirmacijom i priključili se organizaciji koja ima sudbonosnu ulogu u današnjem svijetu", rekao je predsjednik Josipović.

Dodao je da Hrvatska kao mala ali ne i nebitna država šalje poruku kako se i u najtežim trenucima mogu poštivati vrijednosti UN-a: ljudska prava, mir, sloboda, demokracija, jednakost i bratstvo svih naroda. "To je poruka da mala zemlja, razorena, egzistencijalno ugrožena, može promovirati te vrijednosti", rekao je Josipović, ističući da "Hrvatska pruža ruku prijateljstva i zemljama s kojima je ratovala".

Predsjednik Sabora Šprem ocijenio je da nam je članstvo u UN-u donijelo neopisivo puno od borbe za neovisnost do toga da smo kao država prvi put dobili pravo odlučivati o svojoj sudbini za međunarodnim diplomatskim stolom. "Proteklo je 20 godina. Pomoć koju nam je UN pružao mi sada pružamo drugima posebno Afganistanu, ali i svim drugim zemljama gdje djeluju UN-ove misije", rekao je Šprem.

Premijer Milanović smatra da je od primitka u UN Hrvatska prošla vremenski kratak ali događajima dug put za koji je drugim nacijama trebalo puno više vremena. "Hrvatska je mala zemlja i kao takva shvaća da se svaka država mora specijalizirati i iz sebe izvući ono najbolje ... s obzirom na ljudske i materijalne resurse moramo odlučiti u što se upuštamo", istaknuo je Milanović.

Hrvatski vojnici sudjeluju u devet UN-ovih misija diljem svijeta a onoj u indijskom Kašmiru svojedobno je zapovjedao hrvatski general Drago Repinc. Na teritoriju Hrvatske tijekom Domovinskog rata i poraća djelovalo je pet misija UN-a, od UNPROFOR-a koji je došao početkom 1992. do promatrača na Prevlaci koji su se povukli 2002.

UNTAES, UN-ova misija reintegracije hrvatskoga Podunavlja u ustavnopravni poredak Hrvatske, često se ističe kao jedna od najuspješnijih misija u povijesti Svjetske organizacije. Velikim diplomatskim uspjesima u UN-u smatra se nestalno članstvo Hrvatske u Vijeću sigurnosti 2008./2009. i predsjedanje Gospodarsko-socijalnim vijećem, jednim od najvažnijih tijela UN-a.

"Hrvatska u UN-u preuzima sve odgovornije dužnosti i svoja tragična iskustva koristi da se spriječe ratovi i izgradi trajan svjetski mir", rekao je Ivan Šimonović, pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava i bivši hrvatski diplomat. Jedan od najviše rangiranih hrvatskih dužnosnika u međunarodnim organizacijama dodao je da se glavni tajnik Ban Ki-moon nadao da će osobno prisustvovati današnjoj proslavi ali se veseli što će posjetiti Hrvatsku u srpnju. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Vezani članci Sjednica Sabora Oporba okretanjem leđa prosvjedovala zbog neizglasavanja izmjena Kaznenog zakona: ''Dogodit će se da će nasilje otići u zastaru'' Ivan Malenica Ministar Malenica: "O profesorici Đurđević dat ću komentar kada bude kandidat koji se javio na javni poziv"