Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je zbog lošeg odnosa prema radu i znanju zapala u društvenu krizu, koja je prouzročila višegodišnju stagnaciju, ocijenio je na Skupštini Velikoga vijeća Matice hrvatskih sindikata v. d. predsjednika Matice Vilim Ribić.


U Hrvatskoj danas vladaju strah i nesigurnost i nepravedni sustav plaća, pri čemu se spornim proglašavaju ponajviše plaće u javnom sektoru, a zaposleni u javnim službama podsprdno nazivaju činovnicima, ustvrdio je Ribić. I ti 'činovnici' rade i važni su za funkcioniranje države, a prozivke zbog navodno previsokih plaća često koriste poslodavcima kao izlika za smanjivanje plaća u realnom sektoru, upozorio je Ribić.

Vezani članci Pečatiranje uputnice (Foto: Dnevnik.hr) Riješen problem u radu CEZIH-a: U ljekarnama se ponovno mogu podizati lijekovi putem e-Recepta Učionica, ilustracija - 4 Autizam se ne vidi uvijek izvana i sustav ne zna što bi s autističnim osobama: "Ništa o nama bez nas"

Matica je stoga sklopila s Institutom za financije Ugovor o istraživanju koje bi trebalo pokazati koliko zapravo ljudi radi u javnom sektoru i je li taj broj preveliki ili premali. Skupštinu Matice hrvatskih sindikata pozdravili su i čelnici drugih sindikalnih središnjica, a predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever optužio je Hrvatsku udrugu poslodavaca da je 'leglo neoliberalizma' koje potiče nepoštivanje rada.

>> Ribić za tzv. krizni porez za sve one koji su zaposleni

Sindikati smatraju da se Vlada između rada i kapitala posve svrstala na stranu kapitala, o čemu svjeodči i postavljanje bišveg čelnika HUP-a Đure Popijača na dužnost ministra gospodarstva, kao i politika koju on provodi. Na Velikom vijeću Matice danas se biraju predsjednik i zamjenik predsjednika na mandat od tri godine. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju