Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ovo je šikaniranje'

Ribić za tzv. krizni porez za sve one koji su zaposleni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijedlog hrvatske Vlade sindikatima o smanjenju plaća u javnim i državnim službama za daljih 6 posto od 1. kolovoza, kao i da ne dobiju regres te božićnicu, šikaniranje je i totalno nepoštivanje javnih službenika kao društvene skupine, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Ribić i predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek, koji su na konferenciju za novinare stigli s pregovora s Vladom, ocijenili su da će ti pregovori dugo trajati, jer sindikati neće pristati na vladin prijedlog dok ne čuju koje će se još skupine i čega odreći kako bi se zatvorio sve veći jaz u državnom proračunu. Ribič je kazao da se ne uvažava činjenica da su zaposleni u tom sektoru već dali svoj doprinos izlasku iz krize odrekavši se već jednom ove godine 6 posto svojih plaća. Za to sindikati s Vladom imaju i potpisan pravni dokument, sporazum iz svibnja, koji je utuživ na sudu i Vlada ga mora poštovati, rekao je Ribić.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u, a Grbin poručio da Plenković treba psihijatra Slika nije dostupna Inače već u rujnu upitne plaće i mirovine Vlada za plaće manje još 6 posto, bez regresa i božićnica

'Krizni porez na određeno vrijeme'

Pravedno bi bilo da se svima u državi u jednakoj mjeri smanje plaće, ocijenio je Ribić te rekao kako mu se čini kvalitetnim prijedlogom tzv, krizni porez za sve zaposlene S novim 6 postotnim smanjenjem plaća javnim službenicima (u školstvu, znanosti, kulturi, zdravstvu i socijalnoj skrbi) država bi uštedjela slično kao i s prijašnjim smanjenjem od 1,2 do 1,4 milijarde kuna, izračunao je Ribić. Dodavši da bi pravedno bilo da se svima u državi u jednakoj mjeri smanje plaće Ribić je naglasio da je na pregovorima s Vladom jutros u ime sindikata iznesen i potpuno novi prijedlog da se uvede tzv. krizni porez na određeno vrijeme koji bi zahvatio sve one koji su zaposleni. Iako, kako je kazao, taj prijedlog nisu razradili u detalje, Ribić ga je ocijenio kvalitetnim kazavši da bi to mogao biti 'anestetik' koji bi pomogao da se zaposleni dragovoljno odriču dijela svojih plaća, a deficit u proračunu smanji.

'Vlada nije odgovorila hoće li biti plaća i mirovina ako se odreknemo još šest posto'

Na novinarski upit pojasnio je samo da se radi o porezu na dohodak koji bi plaće umanjio manje nego što sada traži Vlada, odnosno za 2 do 3 posto, odnosno da se porezne stope progresivno mijenjaju s obzirom na visinu plaća. Onima koji imaju najveće plaće stope bi bile više i obrnuto, kazao je Ribić. Avberšek, koja se u svemu složila s Ribićem, dodala je i da pregovori s Vladom nisu dali odgovore na pitanja hoće li u rujnu biti novca za plaće i mirovine ako sad sindikati ponovo pristanu na 6 posto smanjenja, kao ni što će biti s plaćama u javnim poduzećima čiji je poslodavac Vlada, te s onima u lokalnoj samoupravi. Na pregovore s Vladom ćemo se vratiti i nastaviti ih, ali od toga ništa ne očekuje, dodala je Avberšek. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene