Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci upozoravaju

Tiha pandemija prijeti Hrvatskoj: Posebno je opasna kod mladih, a teško ju je uočiti

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U Hrvatskoj trenutačno ima 50 tisuća ovisnika i raste trend patološkog kockanja. No posebno je zabrinjavajuće kockanje mladih.

Čak 73 posto hrvatskih srednjoškolaca probalo se kladiti, a njih 20 posto redovito se kladi i kocka u zemlji koja trenutačno ima 50.000 ovisnika i rastući trend patološkog kockanja, upozoreno je u petak na stručno-znanstvenom skupu na splitskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu.

Stručnjaci iz tog područja istaknuli su da nedostaje interdisciplinarnog dijaloga o ovisnosti o kocki koja, kao i svaka druga ovisnost, ima višestruke uzroke i posljedice na oboljelog​, obitelj i širu zajednicu.​ Kockanje mladih veći je i opasniji fenomen od kockanja uopće, upozorio je socijalni pedagog Toni Maglica ističući da kod nas najviše kockaju mladići u sportskom klađenju.

Nazvao je to "tihom pandemijom" koja je teško uočljiva, ali vrlo opasna i podsjetio na istraživanja koja pokazuju da se oko 73 posto srednjoškolaca probalo kladiti, dok se 20 posto mladića redovito kladi i kocka.

"U tom slučaju možemo govoriti o opasnim ponašanjima koja se mogu razviti u ovisnost", kaže Maglica dodajući kako treba ograničiti broj kladionica i oglašavanja.

Pročitajte i ovo Vlada RH Nakon burne rasprave VIDEO Sabor izglasao povjerenje Vladi Andreja Plenkovića

Podsjetio je da smo sličan problem prošli s alkoholom i pozvao građane na aktivizam - lobiranje, zagovaranje i objašnjavanje koliko je kockanje štetno i opasno.

Terapeutkinja Kluba liječenih ovisnika o kocki u Splitu Željka Radošević istaknula je važnost uključivanja obitelji u proces liječenja jer upravo obitelj prva inicira da se osobi koja ima problem s kockom pruži pomoć. Pružanje pomoći se najčešće odvija u suradnji s bolnicama jer veliki broj osoba koje imaju problem s kockanjem razviju poteškoće u obliku anksioznosti i depresije, a nerijetko i poremećaja osobnosti.

Pročitajte i ovo Design Villa Clavis-Brand Poznata i cijena Pogledajte kako izgleda luksuzna vila novog ministra: Godišnje od najma zaradi 59.000 eura

Nakon tretmana koji traje oko mjesec dana članovi se javljaju u klub, gdje sljedećih tri do pet godina traje proces liječenja, uključujući i obitelj.

"Prilikom uključivanja obitelji u tretman često prepreke predstavljaju društvene predrasude i stigmatizacije, a i sama obitelj nerijetko stigmatizira svoga člana. Kao zajednica važno je da radimo na osvještavanju tog problema, da prepoznamo potrebe i osiguramo tretman ne samo osobi koja ima problem s kockanjem nego cijeloj obitelji", rekla je Radošević.

Aktualno Što čini obitelj? Mama, tata, djeca... samo zajednička krv i geni? E, pa ne! Provjereno: Dan obitelji - 1 Provjereno: Dan obitelji - 1 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Dan obitelji - 2 Provjereno: Dan obitelji - 2 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Dan obitelji - 3 Provjereno: Dan obitelji - 3 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Dan obitelji - 4 Provjereno: Dan obitelji - 4 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Dan obitelji - 5 Provjereno: Dan obitelji - 5 Foto: DNEVNIK.hr +0 Provjereno: Dan obitelji - 6 Hrvatska Što čini obitelj? Mama, tata, djeca... samo zajednička krv i geni? E, pa ne! 1/6 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene