Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

"Smanjite porezno opterećenje"

Građani pojačano troše već 48 mjeseci zaredom, a industrija pada

Dok potrošnja raste industrija pada (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Dok potrošnja raste industrija pada (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dok potrošnja raste industrija pada (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dok potrošnja raste industrija pada (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dok potrošnja raste industrija pada (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Dok potrošnja raste industrija pada (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dok potrošnja raste industrija pada (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
U Hrvatskoj raste osobna potrošnja, ali na klimavim nogama je industrijska proizvodnja, bez koje nema ni ozbiljnijeg gospodarskog rasta.

Statistički, Hrvati pojačano troše već 48 mjeseci zaredom. Neki od naših sugovornika smatraju da potrošnja raste, jer se građani zadužuju. U kombinaciji s turizmom, pojačana potrošnja glavna je sastavnica domaćeg BDP-a. No, kad god je bilo tako, nije dobro završilo, ističu poslodavci. Da bi gospodarstvo jače raslo, država mora smanjiti porezno opterećenje.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene" Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu"

Petar Šimić iz HUP Udruga malih i srednjih poduzetnika smatra kako bi se država trebala okrenuti modelu koji potiče izvoz i rast industrijske proizvodnje. "Recimo, Mađarsku bi mogli istaknuti, jedina država koja ima veći PDV od Hrvatske u cijeloj EU, ali s druge strane, porez na dobit je značajno manja, 9 posto", ističe. Manji porezi ojačali bi investicijsku klimu.

Tomislava Ravlić iz Hrvatske gospodarske komore kaže kako je u Hrvatskoj trenutno lagana stagnacija."Trgovinu smo dobro izgradili, ali i neke druge gospodarstvene grane imaju također prostora i dalje za pojačani investicijski ciklus“, napominje.

Prema procjenama analitičara, svijetu prijeti nova recesija, čak jača od one prije 10 godina. Istovremeno, industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pada, a pitanje je što će biti s mirovinskim sustavom, koji postaje neodrživ.

Riječ utjehe, razumijevanja i nade u Saboru je građanima zato pružio premijer Plenković. "Znamo koliko je njima teško živjeti dostojanstveno, živjeti dostojno od onoga što su godinama radili do onoga što danas primaju i koliko je njima teško preživjeti".

Za kraj se pohvalio rastom mirovina za vrijeme mandata njegove vlade od 6,7 posto. Na prosječnu mirovinu od 2700 kuna to je rast od tek 180 kuna.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene