Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje o pravima pacijenata

U Hrvatskoj praktički ne postoje prava pacijenata!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje o pravima pacijenata, koje je provela novinarka Nataša Škaričić uz potporu danske mreže za istraživačko novinarstvo SCOOP, pokazalo je da u Hrvatskoj pacijenti i liječnici ne poznaju temeljna prava bolesnika, da civilne udruge rade u začuđujuće neprofesionalnim uvjetima, dok Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i nadležne institucije (bolnice, povjerenstva) sustavno punih pet godina svjesno ignoriraju sve odredbe Zakona o zaštiti prava pacijenata.

Unatoč tvrdnjama ministra Darka Milinovića o 'pacijentu u središtu zdravstvenih reformi', prava pacijenata u Hrvatskoj de facto ne postoje, a HDZ-ov zakon iz 2004. godine doživio je potpuni fijasko, pokazuje istraživanje kako stoji u priopćenju SCOOP-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija sretna nova godina! Nova godina donijela je nove promjene za pacijente: Neki će morati dublje posegnuti u džep za mnoge usluge Glavni ravnatelj policije u sukobu interesa Samo u Hrvatskoj Šef Sindikata policijskih službenika: "Milina je imao znatno veću plaću od samog ministra i premijera"

>> Milinović dobio potporu struke za spajanje bolnica

Hrvatska je 2004. godine dobila Zakon o zaštiti prava pacijenata koji jamči ravnopravnost svim građanima u dostupnosti zdravstvene zaštite, pravo na drugo liječničko mišljenje, pravo na pristup medicinskoj dokumentaciji, pravo na obaviještenost o postupcima liječenja, pravo na privatnost, pravo na odbijanje medicinskog zahvata, te regulira postupanje medicinske profesije u kliničkim istraživanjima i zahvatima na genomu.

Za provedbu zakona i edukaciju pacijenata i medicinskog osoblja od 2005. godine zadužena su lokalna povjerenstva formirana u županijama, te Nacionalno povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata, čiji je rad i sastav u potpunosti pod kontrolom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. O njihovom radu javnost do sada nije znala ništa.

Lokalna povjerenstva rade u potpunoj informativnoj blokadi

Provedeno istraživanje je pokazalo da lokalna povjerenstva rade u potpunoj informativnoj blokadi prema potencijalnim korisnicima, pa tako nemaju ni vlastite internetske stranice, ni službenu elektronsku poštu, pri čemu mnoge županije na svojim internetskim stranicama same ne pružaju nijedan podatak o povjerenstvu, radu i načinima kontakta građanstva s članovima.  Jedna o takvih županija je i Ličko-senjska iz koje dolazi sam ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović.

Na web-stranicama MZSS-a Zakon o zaštiti prava pacijenata ne navodi se među zdravstvenim zakonima, niti se registrira petogodišnja aktivnost Nacionalnog povjerenstva. Članovi Nacionalnog povjerenstva biraju se bez javne procedure, diskrecijskim pravom ministra zdravstva, koji kontrolira pet od ukupno sedam članova.

Pitanja prava pacijenata kloni se i hrvatska znanost i liječnička profesija

Istraživanje rekonstruira i petogodišnji rad Nacionalnog povjerenstva za zaštitu prava pacijenata. Tako se navodi da se prvi predsjednik tog povjerenstva Petar Badovinac (2005. - 2008.) pune tri godine bavio isključivo statutom, da bi nakon njegove smrti 2008. godine povjerenstvo prestalo s radom punih godinu dana. Aktualna predsjednica Mensura Dražić imenovana je na tu funkciju na poziv državnog tajnika za zdravstvo Dražena Jurkovića nakon čega, prema njezinim riječima, povjerenstvo nije ni registriralo ni riješilo nijedan slučaj teže povrede prava pacijenata!

Pitanja prava pacijenata kloni se i hrvatska znanost i liječnička profesija: prema rijetkim anketama navedenim u istraživanju, 34 posto liječnika dvije godine nakon donošenja zakona nije znalo da on postoji, a čak 45 posto ne zna za obrazac infomiranog pristanka koji je obavezan prije svake operacije, dok u istraživanju iz 2004. godine nijedan liječnik ni pacijent nije znao navesti nijedno pravo pacijenta, pri čemu se 44, 9 posto liječnika očitovalo da će prava pacijenata ugroziti njihova prava, priopćili su iz SCOOP-a.

Istraživanje opisuje kronologiju i načine propasti jedinog akta koji potpuno regulira prava pacijenata i izuzimanju pacijenata iz svih zdravstvenih reformi.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene