Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U čvoru Popovec

Ne može očitije: Postavljena 3D horizontalna signalizacija na autocesti A4 koja vozače upozorava na pogrešan smjer

U Hrvatskoj postavljena prva 3D horizontalna prometna signalizacija (Foto: HAC)
U Hrvatskoj postavljena prva 3D horizontalna prometna signalizacija (Foto: HAC) HAC
Aktualno Galerija U Hrvatskoj postavljena prva 3D horizontalna prometna signalizacija (Foto: HAC) U Hrvatskoj postavljena prva 3D horizontalna prometna signalizacija (Foto: HAC) Foto: HAC U Hrvatskoj postavljena prva 3D horizontalna prometna signalizacija (Foto: HAC) U Hrvatskoj postavljena prva 3D horizontalna prometna signalizacija (Foto: HAC) Foto: HAC U Hrvatskoj postavljena prva 3D horizontalna prometna signalizacija (Foto: HAC) U Hrvatskoj postavljena prva 3D horizontalna prometna signalizacija (Foto: HAC) Foto: HAC +0 Postavljanje prometne signalizacije, ilustracija (Arhiva: Ivica Galovic/PIXSELL) Galerija 1/4 >>
HAC se pohvalio postavljanjem prve 3D horizontalne prometne signalizacije te ih najavio još.

Vozači koji koriste autocestu A4 Zagreb - Goričan, u čvoru Popovec, od utorka su na pogrešan smjer upozoreni 3D horizontalnom prometnom signalizacijom.

''Postavljanje ove signalizacije je pilot-projekt koji provode Hrvatske autoceste, a prema našim saznanjima jedino se u Austriji provodi sličan projekt. Tijekom noći s četvrtka na petak izvest će se i druga 3D horizontalna prometna signalizacija, također na autocesti A4 na odmorištu Ljubešćica, u smjeru Zagreba. Tijekom sljedećih dana planira se izvedba 3D horizontalne prometne signalizacije na autocesti A1 Zagreb - Split - Dubrovnik, na čvorovima Gornja Ploča i Zagvozd te na autocesti A3 Bregana - Zagreb - Lipovac, na čvoru Rugvica, kao i na autocesti A5 Beli Manastir - Osijek - Svilaj, na čvoru Đakovo i odmorištu Ivandvor u smjeru Osijeka'', navodi HAC u priopćenju.

Pročitajte i ovo 3D pješački prijelaz u Banjoj Luci (Foto: Gradska uprava Banje Luke) Novitet na cestama Prvi 3D pješački prijelaz u susjedstvu: Biste li zakočili da se nađe na cesti ispred vas?

Radove su izvodili tijekom noći kako ne bi ometali promet na tom dijelu autoceste.

Kako funkcionira 3D signalizacija?

3D oznake na kolniku stvaraju optičku varku nailaska na “šiljke” ili umjetne izbočine, odnosno “uzdignute plohe” s ciljem dodatnog upozorenja vozačima koji su krenuli u pogrešnom smjeru.

HAC najavljuje i postavljanje dodatne prometne signalizacije za poštivanje sigurnosnog razmaka između vozila na dijelovima autocesta gdje se događa najviše naleta na vozilo ispred. Podsjećaju da je sigurnosni razmak na autocesti, pri najvišoj dopuštenoj brzini definiran s dvije sekunde.

''Horizontalna prometna signalizacija pomoći će vozačima vizualizaciju dvije sekunde, koje znače razmak od 70 metara. Time će se osigurati sigurna udaljenost između vozila'', stoji u priopćenju.

HAC također najavljuje da će biti postavljeni i znakovi ''Držite razmak'' te informativne ploče ''Budite odgovorni'' s izmjenjivim porukama upozorenja o važnosti držanju razmaka, opasnosti od korištenja mobitela u vožnji te opasnosti od vožnje pod utjecajem alkohola i opijata.


''Sve navedene aktivnosti izvode se isključivo s ciljem dodatnog upozorenja i edukacije korisnika kako bi se povećala sigurnost, smanjio broj prometnih nesreća, ali i utjecalo na podizanje svijesti o važnosti praćenja prometne signalizacije, kao i odgovorne vožnje'', zaključuju u HAC-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene