Osim dobrog željeza, darivatelji krvi moraju imati između 18 i 65 godina. Potrebno je imati iznad 55 kilograma.


U Hrvatskoj oko 700 osoba svaki dan dobrovoljno daruje krv i time nesebično sudjeluje u spašavanju tuđih života. Prema podacima Crvenog križa, naša plazma je najzdravija u Europi. Ozbiljne nestašice krvi u Hrvatskoj dosad, srećom, nije bilo, a sve zahvaljujući darivateljima. U nedjelju je bio njihov dan!

Vezani članci Darivanje krvi (Foto: Dnevnik.hr) I vi možete spasiti život! Crveni križ upozorava da su niske zalihe krvi, objavili koje krvne grupe trebaju Darivanje krvi, ilustracija Apel iz Slavonije: Osječkoj bolnici nedostaju krvne grupe A i 0, zalihe su na minimumu

Osim dobrog željeza, darivatelji krvi moraju imati između 18 i 65 godina. Potrebno je imati iznad 55 kilograma. Muškarci su češći darivatelji u Hrvatskoj, a krv mogu darivati 4 puta na godinu, dok žene to mogu učiniti 3 puta. Prije nego što dođe do primatelja, krv mora proći brojna ispitivanja. Ona prikupljena u Hrvatskoj smatra se najzdravijom u Europi. No rizik uvijek postoji pa se dobro nadzire svaki korak.

SPASIO 2 MILIJUNA ŽIVOTA On je 'čovjek sa zlatnom rukom' i posebnom krvi

'Od obavijesti, prikupljanja, okupljanja darivatelja, odabira darivatelja uzimanja krvi, proizvodnje, testiranja jer netko se mogao zaraziti jučer i to nijedan test nigdje u svijetu ne bi mogao otkriti', rekla nam je Irena Jukić.

Na dan u Hrvatskoj krv daruje oko 700 osoba, a na godinu se prikupi oko 180 tisuća doza. Krv je ipak lijek kojim, ako ga darujete, možete spasiti nečiji život.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju