Unatoč nizu preventivnih i edukativnih programa u Hrvatskoj je prošle godine zabilježen porast vršnjačkih nasilja, kazao je ravnatelj policije Nikola Milina, u ponedjeljak u Karlovcu uoči Dana ružičastih majica koji se obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.


Na razini Hrvatske prošle je godine zabilježeno 745 takvih kaznenih djela, a prema policijskim podacima trend porasta bilježi se i u ostalim europskim zemljama. "Policija čini mnogo na prevenciji vršnjačkog nasilja, ali potreban je multidisciplinaran i međuresorni pristup ovom problemu, jer nijedna institucija ne može to sama riješiti", kazao je Milina. Istaknuo je da policija, ali ni škola niti Centri za socijalnu skrb ne mogu individualno nositi teret odgovornosti.

Vezani članci Alen Klabot, zapovjednik Specijalne policije MUP-a Specijalac uhićen zbog pokušaja iznude udaljen je iz službe, zapovjednik Specijalne policije: ''Teško je prevenirati tako nešto'' Pomoćnica ministra pravosuđa Jana Špero Stegovni postupak protiv pravosudnih policajaca zbog čijeg je propusta pobjegao zatvorenik

Milina je na novinarsku sugestiju izdvojio i tzv. cyber-bulling kao jedan od novijih oblika međuvršnjačkog nasilje koje se širi putem interneta, odnosno društvenih mreža, ilustriravši to nedavnim splitskim fizičkim obračunom dviju djevojaka prenesenim uživo putem pametnih telefona i društvenih mreža.

"Živim život bez nasilja", jedna je od policijskih preventivnih mjera koju je Milina spomenuo kao oblik suradnje s obrazovnim institucijama u senzibilizaciji ne samo javnosti, nego i mladih o čijoj se zaštiti i radi.

Na novinarsko pitanje kako se policija postavlja u vezi kaznene prijave protiv Ante Ramljaka, Milina je kazao da u tom, kao i u mnogih drugim sličnim slučajevima, policija surađuje s državnim odvjetništvom u cilju otkrivanja počinitelja "za sve one informacije koje imamo za kaznena djela koja se gone po službenoj dužnosti".

Govoreći o nezakonitim prelascima granica Milina je kazao da se ne radi o nikakvom novom migracijskom valu, već o "pojedninačnim pokušajima nezakonitog prelaska državne granice. "I tu moram pohvaliti policijske službenike iz PU karlovačke koji aktivno surađuju sa svim drugim nadležnim tijelima u Republici Hrvatskoj, a ostvarujemo i aktivnu suradnju sa susjednim i zemljama u regiji što se tiče i razmjene podataka, i mogu reći da radimo aktivno na suzbijanju krijumčarenja i trgovine ljudima na ovom području", kazao je Milina.

Izvorno pod nazivom 'Pink Shirt Day' Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obilježava se u svijetu od 2007. godine kad je jedan dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zato što se u školi pojavio u ružičastoj majici, a odjenuo ju je u znak podrške svojoj majci oboljeloj od karcinoma dojke. Zahvaljujući školskim kolegama Davidu Shepherdu i Travisu Priceu koji su inicirali solidarnost s ugroženim dječakom i senzibilizirali javnost za borbu protiv vršnjačkih nasilnika, inicijativa se putem nošenja ružičastih majica (za nasilnike pojmom gay-orijentacije) proširila diljem svijeta.

O tome, kao i o svim aspektima vršnjačkog nasilja, koja nerijetko završavaju i smrću, za prisutne učenike karlovačkih osnovnih škola na svečanosti u gradskom kazalištu Zorin dom prigodan interaktivni program izveo je glumac Dušan Bućan glazbeno-scenskom izvedbom "Podrži Dan ružičastih majica". (Hina)