Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Hrvatskoj nove droge svakih 3 do 5 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U svijetu se svake godine sintetizira na desetke novih droga, a svakih tri do pet godina na hrvatskom ilegalnom tržištu narkotika pojavi se jedna nova droga, objavili su danas predstavnici MUP-a i stručnjaci s područja farmakologije.

Na konferenciji za novinare koju je organizirao Vladin Ured za suzbijanje zlouporabe opojnih droga kriminalist Damir Maročić izvijestio je da je prije pet godina na popis droga uvrštena gama hidroks butirat (GHB). Ta je droga u Americi bila poznata još šezdesetih godina, no tek je u zadnje vrijeme u češćoj uporabi.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Slika nije dostupna Medicinska sestra ovisnicima prepisivala opojne droge

GHB je na popis opojnih droga u Hrvatskoj uvršten pošto je policija zaplijenila nekoliko manjih količina naručenih Internetom, kazao je Maročić. Objasnio je da je za GHB znakovito da vrlo brzo djeluje i izaziva amneziju, a budući da se brzo razgrađuje, već nakon nekoliko sati ne ostavlja tragove u organizmu.

Iako je GHB prozvan drogom za silovanje, u policiji kažu da se nije dogodio nijedan slučaj seksualnog iskorištavanja osoba koje su bile pod utjecajem te droge.

Profesor farmakologije Zdravko Lacković kazao je da je sve češća uporaba sintetičkih droga pojava koja se u Hrvatsku širi sa zapada. Upozorio je da je opasnost od kušanja droge puno veća nego što ljudi misle, pa tako po nekim statistikama svaka četvrta ili peta osoba može postati ovisnom već od samo jednog kušanja droge.

Neke od najnovijih droga koje su uvrštene na popis su piperazin i salvinorin A (meksička metvica). Lacković kaže da je to najveći halucinogen u prirodi, koji u Meksiku služi za ritualne svrhe, ali se proširio na ostatak svijeta.

Svaku novu drogu s novim imenom policija otkriva zapljenama nakon čega se pokreće postupak za uvrštenje na popis droga, što može potrajati nekoliko mjeseci.

Po policijskim podatcima najveći broj zapljena droga odnosi se na kanabis (55 posto), a sintetičke droge sudjeluju s 10 do 15 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene