Lov na greške rezultirao je velikim uštedama.


Liječnica Ines Balint obiteljski je liječnik 27 godina. I ona je dobila opomenu HZZO-a zbog davanja dugog bolovanja.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković: ''U Hrvatskoj neće biti obaveznog cijepljenja. Građani imaju priliku birati između anarhije i reda'' COVID potvrda, ilustracija Mijenja se zakon i uvode visoke novčane kazne za one koji ne primjenjuju odredbe o COVID potvrdama

'Nema liječnika u Republici Hrvatskoj, obiteljskog liječnika, koji nije dobio opomenu zbog povrede ugovornih obveza. Naravno da se tada postavlja pitanje je li stvar u liječnicima ili je stvar u neuređenom i nejasnom zdravstvenom sustavu', kaže dr. Balint.

Prošle godine HZZO je proveo gotovo 5000 kontrola. U 62 posto sve je bilo u redu.

No, izrečeno je 1866 mjera, 606 opomena, 776 opomena s naplatom štete, 378 opomena s novčanom kaznom, 95 s novčanom i naplatom štete i 10 opomena pred raskid ugovora. A jedan ugovor su raskinuli.

U HZZO-u su ponosni jer stopa bolovanja pada, čime su uštedjeli 69 milijuna kuna. A broj dnevno bolesnih sada je manji za 1530 dana.

Hrvatski liječnici znanjem na europskom vrhu, fale najsuvremenije terapije

'U tim kontrolama je nađeno da vrlo često doktori opravdano otvaraju bolovanje, ali dužina tog bolovanja je neopravdana. Dakle, bolovanje koje traje tjedan ili dva - produži se na mjesec ili dva. Dakle, indikacija za bolovanje je postojala jer da ne postoji indikacija to bi bila teža povreda ugovornih obveza', rekao je glasnogovornik HZZO-a Nenad Korkut.

U liječničkoj komori smatraju kako su liječnici u dilemi, jer struka nalaže jedan način, a ugovorni odnosi liječnike prisiljava na suprotno. 'Doktor može biti kažnjen ukoliko ne otvori bolovanje, a s druge strane ukoliko neopravdano dugo drži pacijenta s druge strane. Mi ne možemo apsolutno svakog našeg pacijenta kontrolirati i ići na teren i gledati, a mislimo da HZZO tu treba kao ugovorna strana u odnosu sa pacijentom - isto tako kontrolirati i ponašanje pacijenta', kaže Senad Muslić iz Hrvatske liječničke komore.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju