Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tijekom prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj je registiran 681 komad krivotvorenih novčanica, a najčešće su se krivotvorile novčanice kuna i eura, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).


U ukupnoj količini od 681 komada registriranih krivotvorenih novčanica, više od polovice, ili 355 komada su krivotvorine kuna, a slijede krivotvorene novčanica eura, njih je 289 komada, te krivotvorine američkog dolara kojih je registriran 31 komad, podaci su iz statistike središnje banke o registriranim krivotvorenim novčanicama kuna i stranih valuta u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2013.

Vezani članci Nadzor otkrio krivotvorene diplome (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Inspekcija Ministarstva uprave otkrila krivotvorene diplome: Državni službenici falsificirali su i srednjoškolske svjedodžbe Slika nije dostupna EU upozorava uoči sezone darivanja

>> VIDEO Evo kako prepoznati lažnu novčanicu eura!

Ti podaci pokazuju da je u odnosu i na prvo i na drugo polugodište prošle godine broj otkrivenih i analiziranih krivotvorina novčanica kuna i više nego udvostručen, dok je pao broj krivotvorina eura i dolara.

Naime, registriranih 355 krivotvorina novčanica kuna je porast za 121,9 posto u odnosu na prvom polugodištu prošle godine (kada ih je zabilježeno 160 komada), odnosno porast za 129 posto u odnosu na drugom polugodištu prošle godine (kada je bilo registrirano 155 komada).

Uzme li se u obzir da je prosječno u prvoj polovini 2013. u optjecaju bilo 161,1 milijun komada novčanica kuna, može se ustvrditi da su na milijun komada originalnih novčanica u optjecaju evidentirana prosječno dva komada krivotvorenih novčanica kune, napominju iz HNB-a.

Najčešće krivotvoreni apoen kune je bila novčanica od 500 kuna i u prvom je polugodištu registrirano 240 komada krivotvorina tog apoena, što je u ukupnom broju krivotvorenih kuna udio od 67,6 posto. Krivotvorenih novčanica u apoenu od 200 kuna bilo je u šest mjeseci 85 komada, a u najvećem apoenu od 1000 kuna registrirano je 9 krivotvorina.

U prvom je polugodištu registrirano i po 7 krivotvorina novčanica od po 50 i 100 kuna, a registrirane su i krivotvorine u manjim apoenima - 5 komada novčanice od 20 kuna te 2 komada novčanice od 10 kuna.

Od siječnja do kraja lipnja 2013. registrirano je ukupno 289 komada krivotvorenih novčanica eura, što je u odnosu na prvo polugodište prošle godine pad za 5,9 posto, a u odnosu na drugo lanjsko polugodište pad za 47,8 posto. U prvoj polovici godine najčešće su bile krivotvorine eura u apoenu od 50 eura (njih 151), a slijede novčanice u apoenima od 100 eura (45 komada), 200 eura (42 komada) i 20 eura (38 komada).

Od ukupno pak u Hrvatskoj registriranih 31 komada krivotvorina novčanica američkog dolara, najčešće je riječ o novčanici od 100 dolara i takvih je u prvom polugodištu registrirano 28. Osim tih novčanica u prvih šest mjeseci u optjecaju su otkrivena i analizirana i četiri komada krivotvorina funte sterlinga, a zanimljivo je da su registrirane i dvije krivotvorine novčanica njemačke marke - po jedan od 100 i od 200 DEM-a.

"Krivotvorine registrirane u prvoj polovini 2013. godine količinom i kvalitetom izrade nisu izazvale poremećaje u poslovanju s gotovim novcem, ni kod specijaliziranih institucija ni kod javnosti, a nisu izazvale niti financijsku štetu većih razmjera", ističu iz hrvatske središnje banke.

No, uz napomenu da je vještačenjem krivotvorenih novčanica utvrđeno da krivotvoritelji često imitiraju pojedina zaštitna obilježja poput zaštitne niti, vodenog znaka, holograma i optički promjenjive boje, iz HNB-a pozivaju građane na pojačani oprez, a institucije i tvrtke koje posluju s gotovim novcem na primjenu odluka HNB-a o uvjetima obrade i redistribuiranja novčanica. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju