Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Male zujave napasti, zvane komarci, sastavni su dio vrućeg ljetnog razdoblja i iz godine u godinu borimo se s njima. No, koliko zapravo znate o komarcima.


Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' u Hrvatskoj je do sada pronađena 51 vrsta komaraca. Od toga na području grada Zagreba obitava 29 vrsta. U svijetu je zabilježeno više od 3000 vrsta ovih teško podnošljivih kukaca koji sišu krv i koji nastanjuju od vrućih tropskih do hladnih sjevernih predjela.

Komarci prenose razne bolesti od kojih su najčešće malarija, dengue groznica, žuta groznica i različiti tipovi encefalitisa

Posljednjih deset godina u Hrvatskoj je prisutan tigrasti komarac - invazivna vrsta koja se proširila na gotovo cijelo područje Iste, Rijeke, Kvarnerskog primorja, Dalmacije i otoke te veće područje grada Zagreba. Tigrasti komarac je iznimno prilagodljiva vrsta, brzo se razmnožava i osvaja nova područja. Napasnik je koji bode tijekom dana, za razliku od većine vrsta na našem području koje su najaktivnije predvečer i u ranojutarnje sate, stoji u analizi Ane Klobučar, mr. sc. biologije, voditeljica Odjela za DDD, Služba za epidemiologiju.

Zašto komarci sišu krv?

Odgovor na ovo pitanje je jednostavan, naravno onima koji ga znaju. No, mnogi vjerojatno nikad nisu ni pomislili da je razlog za to polaganje jaja. Naime, ženka komarca mora posisati krv da bi mogla razviti i položiti jaja i tako osigurati razvoj novih komaraca. I upravo su ženke komarca te koje sišu krv. Za razliku od njih, mužjaci se hrane biljnim sokovima.

Komarice 'žrtvu' lako pronalaze. U tome joj pomaže ugljikov dioksid koji je privlači ljudima. A poznato je kako ljudi izdišu ugljikov dioksid pa nije teško zaključiti kako smo zapravo lake žrtve.

Prije nego što počnu uzimati našu krv, komarice u našu kožu ispuštaju sadržaj koji sprječava zgrušavanje krvi. I zbog toga se javlja svrbež.

Vezani članci Komarac Nakon godina invazije krvopije nestale iz Slavonije! Biolog objašnjava zašto to nije dobra vijest vrućine Velika opasnost za zdravlje: Ovo su savjeti kako se zaštititi od paklenih vrućina

Savjeti za suzbijanje komaraca koje donosi Zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar

- ukloniti nepotrebne predmete i posude u kojima se nakuplja voda: kante, automobilske gume, boce, igračke i druge posude;

- redovito (jednom tjedno) prazniti ili mijenjati vodu u posudama koje su u upotrebi i zadržavaju vodu;

- spremnike za vodu u okućnicama i vrtovima zatvoriti poklopcem, gustom mrežom ili folijom;

- propisno odlagati krupni otpad;

- održavati otvorene bazene, ukrasna jezerca i fontane;

- održavati ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje voda (krovni oluci, ulični slivnici, kanalizacija);

- propisno držati gume u vulkanizerskim dvorištima;

- održavati septičke jame, držati ih propisno zatvorene;

- održavati zelene površine, uređivati vrtove da se u njima što manje zadržavaju odrasli komarci.

Kako se zaštititi od uboda komaraca?

- Koristiti sredstva koja odbijaju komarce (repelente) pridržavajući se uputa za njihovo korištenje.

- Pri boravku u područjima gdje je velik broj komaraca nositi odjeću svijetlih boja, duge rukave i duge hlače.

- Zaštititi prozore i vrata mrežama za kukce i zavjesama, postaviti mreže iznad kreveta i dječjih kolica.

Ukoliko vas zanima kako napraviti zamku za komarce to možete doznati na OVOM LINKU

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju