Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teško dolaze do posla

'U Hrvatskoj je 26 tisuća nezaposlenih branitelja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Damir Jašarević na današnjoj je tiskovnoj konferenciji rekao da stalno raste broj nezaposlenih branitelja jer je ta brojka od 19 tisuća potkraj 2008., kad je počela kriza, narasla na oko 26 tisuća u 2010.

Branitelji su u dobi između 40 i 50 godina, kad je teško naći nov posao, rekao je Jašarević, istaknuvši da su jedna od ranjivih skupina stanovništva. Iznio je i podatak da su lani umrla 1804 branitelja, od kojih 232 u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru - 2 Sjećanje na vukovarsku žrtvu Vukovar odaje počast svojim stradalima i nestalima: "Ono što su počinitelji zločina učinili da bi zameli tragove je strašno" Slika nije dostupna Presuda generalima Branitelj Vukovara štrajka glađu: Traži hitno sazivanje sjednice Sabora

>> Stali na kraj odredbi kojom se obustavljao postupak za priznavanje statusa branitelja

Jašarević je, naglasivši da država mora naći rješenje za nezaposlenost branitelja novim programima, dodao da program poticanja zadrugarstva ne može i ne smije biti jedina mjera zapošljavanja branitelja. Po njegovim riječima nadležno ministarstvo nije ništa drugo nego 'običan evidentičar nezaposlenih i umrlih branitelja'.

Vlada nema ni viziju, ni strategiju

Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara zauzima se za tehničku vladu do novih parlamentarnih izbora, za manji broj saborskih zastupnika te potpunu racionalizaciju državne, lokalne i područne samouprave jer smatra da samo takvi potezi mogu pridonijeti uštedama. Kako je istaknuto, njihov doprinos u Domovinskom ratu i sudjelovanje u obrani Vukovara daje im moralno pravo da upozoravaju na sadašnje ponašanje političara koji, po njihovu mišljenju, nemaju ni vizije ni sposobnosti da Hrvatsku izvuku iz krize.

Ocijenio je da sadašnja vlada nema ni viziju ni strategiju izlaska zemlje iz krize te da je zato potrebna vlada stručnjaka, a ne političara. Podsjetivši na jučerašnje izglasavanje povjerenja novim ministrima u vladi i događaje u tijeku saborske sjednice, Jašarević se upitao kakav to Sabor i saborske zastupnike imamo. Predložio je da novi saziv Hrvatskog sabora ima 60 zastupnika, koji bi se birali iz pet regija po 12 zastupnika. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene