Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema izvješću agencije Europske unije za borbu protiv droga u Hrvatskoj je neki od narkotika probalo 16 posto građana, a 'najpopularniji' je kanabis.


Ukupno je 16 posto anketiranih osoba u Hrvatskoj probalo bar jednom u životu neku vrstu droge, kanabis, amfetamine, ecstasy, LSD, kokain ili heroin, pokazuje godišnje izvješće Agencije EU za borbu protiv droga (EMCDDA) objavljeno u utorak.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Drama na aerodromu: U kovčegu skrivao 23 kilograma kokaina Policija pronašla više kilograma marihuane - 4 Posao u obiteljskoj kući: Policija kod muškarca pronašla drogu i cijeli set predmeta za proizvodnju

Prvo istraživanje u Hrvatskoj provedeno je 2011. godine na uzorku od 4.756 osoba u dobi između 15 i 64 godine. Njih 16 posto je reklo da je bar jednom u životu probalo neku drogu, najčešće kanabis (15,6 posto), zatim amfetamine (2,6 posto), ecstasy (2,5 posto).

>> Gospić: Ugledni kirurg dilao amfetamine

Zabilježeno je češće konzumiranje droge u većim gradovima i kod mlađe populacije. Muškarci bez obzira na životnu dob češće uzimaju drogu od žena, dok kod uporabe sedativa i lijekova za smirenje bez liječničkog recepta prednjače žene.

U Zagrebu, koji je 2009. godine postao četvrti grad na svijetu koji mjeri količine nelegalne droge u otpadnim vodama kako bi se utvrdio trend uporabe droga, najraširenija droga je kanabis. Godine 2009. heroin je bio na drugom mjestu, a prema najnovijim istražinjima sada je kokain popularniji od heroina.

Tijekom 2011. godine u Hrvatskoj je zabilježeno 3.864 zapljena biljnog kanabisa, 185 zapljena heroina, 142 kokaina, 75 ecstasyja i 372 amfetamina.

Bilježi se padajući trend u zapljeni heroina, a 2011. godine bilo je najmanje zapljena od 2001. godine. Količina zaplijenjena 2011. godine pala je na 33 kilograma, što je najmanja količina od 2006. godine, što odražava percepciju o nestašici heroina na tržištu droga 2011. godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju