Ekshumacija posmrtnih ostataka započela je ovaj tjedan, a za sada su ekshumirani posmrtni ostaci deset osoba, žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Galerija


Temeljem prikupljenih saznanja o mogućem grobištu žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, Ministarstvo hrvatskih branitelja 24. veljače 2020. započelo je terenska istraživanja na području Grada Garešnice na lokaciji Tomašica. Istoga dana lokacija je potvrđena pronalaskom posmrtnih ostataka.

Vezani članci Pronađeni posmrtni ostaci još jedne osobe na groblju u Negoslavcima (Foto: Ministarstvo branitelja) Pronađeni posmrtni ostaci još jedne osobe na pravoslavnom groblju u Negoslavcima Marko uz grob (Foto: Dnevnik.hr) Jedan grob, misteriozno tijelo i slučaj koji traje desetljeće: U grobu u kojem je pokopao oca pronašao ostatke nepoznatog muškarca

O nalazu je obaviješteno Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru, koje je ishodilo nalog za ekshumaciju Županijskog suda u Bjelovaru. Aktivnosti su proteklog tjedna bile usmjerene na utvrđivanje površine pronađene grobnice i njezinu pripremu za provođenje ekshumacije posmrtnih ostataka po svim pravilima struke.

Ekshumacija posmrtnih ostataka započela je ovaj tjedan, kada su se stekli povoljni meteorološki uvjeti. Ekshumacija će se nastaviti i sljedeći tjedan, a za sada su ekshumirani posmrtni ostaci deset osoba, žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Pomoćnik ministra i čelnik Uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić prošli tjedan održao je sastanak s gradonačelnikom Garešnice Josipom Bilandžijom. Gradonačelniku je skrenuta pozornost na obvezu jedinice lokalne samouprave o potrebi osiguranja mjesta trajnog i dostojnog zbrinjavanja ako se posmrtni ostaci žrtava pronađu na području Grada Garešnice.

Ministarstvo hrvatskih branitelja svoja postupanja i aktivnosti provodi temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, priopćeno je iz ministarstva.