Novo izvješće koje je objavila Pesticide Action Network Europe (PAN Europe) otkriva zabrinjavajuće podatke o velikom porastu razine takozvane vječne kemikalije – TFA (trifluorooctene kiseline ) u okolišu.
17 godina
Tuga u susjedstvu: Učenica preminula na maturalcu, nije joj bilo spasa
NA JUGU FRANCUSKE
Užasna tragedija: Ostavio dijete u automobilu i otišao na posao, a onda je dobio poziv
Rijetka pojava
VIDEO Grdosija snimljena u Jadranu: "Budite maksimalno oprezni"
Analizirano je 10 starih i 39 novijih vina iz 10 europskih zemalja, od kojih su dvije boce vina proizvedene u Hrvatskoj.
TFA je otkrivena u svim novijim vinima, sa srednjom koncentracijom od 110 mikrograma po litri i vršnim razinama do 320 mikrograma po litri. To je oko 100 puta više od prosječnih, već visokih razina, prethodno izmjerenih u površinskoj i pitkoj vodi.
Vino, ilustracija
Foto:
Getty Images
TFA
nije otkrivena u starim vinima proizvedenim prije 1988. godine. Od 2010. godine primijećen je nagli porast razine kontaminacije.
Za analizu je odabrano vino jer je moguće doći do uzoraka starih više desetljeća, čime je omogućena usporedba sadržaja.
Kontaminacija vina
Foto:
DNEVNIK.hr
Paralelne analize pesticida pokazale su ostatke do 8 pesticida i metabolite pesticida u 94 posto konvencionalno proizvedenih vina. Otkriveno je ukupno 18 pesticida, uključujući dva PFAS fungicida, fluopiram i fluopikolid.
Četiri od pet analiziranih vina nisu sadržavala vidljive ostatke pesticida, ali su sadržavala TFA.
Helmut Burtscher-Schaden, stručnjak za okoliš i inicijator studije, opisuje nalaze kao alarmantne u dvama aspektima. "Detektirane su visoke razine koncentracije, koje upućuju na masivnu bioakumulaciju TFA u biljkama. Vjerojatno unosimo znatno više TFA putem hrane nego što se prije pretpostavljalo. Još više zabrinjava nagli porast kontaminacije od 2010. Potrebna je hitno djelovati kako bi se zaustavile daljnje emisije TFA u okoliš", rekao je.
Institucije šalju apel
O svemu su se oglasili i u Hrvatskoj. "Ova studija još jednom potvrđuje da moramo djelovati odmah. Trifluorooctena kiselina (TFA), produkt razgradnje PFAS pesticida, ne razgrađuje se u okolišu i povezana je s reprotoksičnošću. Hitno moramo zaustaviti njezin pritjecaj u okoliš. Jučer smo zajedno s hrvatskim udrugama uputili pisma trima nadležnim ministarstvima – poljoprivrede, zaštite okoliša i zelene tranzicije te zdravstva – zahtijevajući zabranu korištenja pesticida koji sadrže PFAS spojeve te provođenje ciljane analize njihove prisutnosti u vodi i okolišu", poručila je Natalija Svrtan, predsjednica udruge Zemljane staze.
Potvrda naglog porasta razine TFA također dolazi iz usporedbe sa službenim podacima EU-a koje je prikupio Referentni laboratorij EU-a CVUA Stuttgart. Studija iz 2017., provedena uime Europske komisije, ostaje jedino službeno istraživanje TFA u hrani do danas. U to je vrijeme 27 europskih vina pokazalo srednju koncentraciju od 50 mikrograma po litri, s vršnom vrijednošću od 120. Nasuprot tomu, novo istraživanje iz 2025. godine izvješćuje o medijanu od 110 mikrograma, s vršnim razinama od 320.
Salome Roynal, službenica za politiku u PAN Europe izjavila je: "Nalazi su jasan poziv na buđenje za EU. Tvari koje ispuštaju TFA u okoliš moraju se ukloniti s tržišta bez odlaganja. Očekuje se da će države članice EU-a sredinom svibnja glasati o prijedlogu Komisije za zabranu PFAS pesticida flutolanila – prekursora TFA. Nadamo se da razumiju da je ovo odlučujući trenutak za budućnost naše vode, naše hrane i, naposljetku, našeg zdravlja te da će glasati za njegovu zabranu".
TFA je nerazgradivi krajnji proizvod razgradnje drugih spojeva PFAS, poput onih koji se koriste u tehnologijama hlađenja ili kao aktivne tvari u pesticidima. Što se tiče onečišćenja podzemnih voda, PFAS pesticidi iz poljoprivrede glavni su uzročnici. Sumnja se da TFA predstavlja rizik za ljudsko reproduktivno zdravlje.
Studija je uključivala testiranje vina iz Austrije, Belgije, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Luksemburga i Španjolske.