Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Dugopolju otvoren najsuvremeniji vatrogasni dom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader večeras je u Dugopolju otvorio novoizgrađeni vatrogasni dom koji se prostire na 2.800 metara četvornih i u koji je uloženo 9,8 milijuna kuna a investitori su Vlada, općina Dugopolje i Županija splitsko-dalmatinska.

Riječ je o najsuvremenijem vatrogasnom domu u kojemu su garaže, spremišta za vatrogasnu opremu i dojavni vatrogasni centar s mogućnošću spajanja tisuću korisnika. 

Pročitajte i ovo Dom Klasje slučaj koji je šokirao hrvatsku Djelatnica koja je zlostavljala djecu u osječkom domu dobila otkaz Policija Nesreća na autocesti U prometnoj na autocesti poginula jedna osoba: Sudarili su se kamion i motor

Dojavni centar ima i kamere koje pokrivaju cijelo općinsko područje.

Uz uredske prostorije Vatrogasni dom ima i 4 apartmana sa 18 kreveta a vatrogascima je na raspolaganju i 30 montažnih ležajeva.

Premijer Sanader je nakon vatrogasne vježbe uručio dugopoljskim vatrogascima ključeve vatrogasnog vozila a načelnik načelnik općine Dugopolje Zlatko Ževrnja vatrogascima je uručio za njihove potrebe kombi sa 8 sjedala.
Otvarajući Vatrogasni dom premijer Sanader je kazao da ga zadivljuje koliko je ova općina učinila na planu poduzetništva i vatrogastva, a osobito odlučnost ove općine da uđe među najrazvijenije u Hrvatskoj, a osnovana je prije 10 godina i uspjela postati jedna od najnaprednijih i najboljih općina u Hrvatskoj.

"I da nisam iz ovih krajeva, čestitao bih vam i bio ponosan na vas", kazao je premijer dodavši da je tu do prije nekoliko godina bio dalmatinski krš a danas niče novi grad.

Premijer je ponovio da se neće tolerirati podmetače požara te
zatražio od ministra Kirina i ministrice Lovrin da iziđu pred Vladu sa novim zakonom o vatrogastvu i kaznama za podmetače požara.

Premijer se osvrnuo i na sutrašnji blagdan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. 

"Kad smo prije 12 godina na taj dan ušli u Knin nikad
nismo bili ponosniji, možda samo onda kad se naš barjak zavijorio pred Ujedinjenim narodima. I zato odavde iz Dugopolja kažimo još jednom vječno hvala Franji Tuđmanu i hrvatskim braniteljima. Nitko neće pisati hrvatsku povijest nego mi sami. Mi nemamo nikakvog kompleksa prema bilo kome jer smo pobijedili u Domovinskom ratu, u ratu koji nam
je bio nametnut", istaknuo je premijer Sanader.

Na svečanosti je govorio predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Marijan Mlinarić kazavši, uz ostalo, da Vlada godišnje izdvaja 500 milijuna kuna za vatrogastvo a da će zahvaljujući tome ubrzo biti završen u Zagrebu i Dom hrvatske vatrogasne zajednice.

Glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin rekao je da je u 7.
mjesecu bilo čak tisuću požara ali da nisu ostavili nikakve značajnije i vidljivije posljedice zahvaljujući dobroj organiziranosti i razumijevanju za probleme vatrogastva hrvatske Vlade, a osobito premijera Sanadera.

Načelnik općine Zlatko Ževrnja uz ostalo je rekao da je u
poduzetničkoj zoni Dugopolje izgrađeno 56 gospodarskih objekata na 250 tisuća kvadrata zatvorenog prostora. 

Bez razvoja gospodarstva ne bi došlo ni do izgradnje ovakvog vatrogasnog doma kao ni do ulaganja u infra strukturu, ceste, školstvo i kulturu. 

Naveo je da je 156 investitora u Dugopolje uložilo 2 i po milijarde kuna, da u Dugopolju danas radi 1700 djelatnika iz Splita, Solina, i drugih okolnih gradova, a u samom Dugopolju stopa nezaposlenosti je ispod 4 posto.

Kazao je kako je u tijeku izgradnja prvog hotela a sve više Splićana dolazi živjeti u Dugopolje i tu gradi kuće.

Na svečanosti su uz brojne mještane bili i ministri Ivica Kirin,
Berislav Rončević, Božo Biškupić, visoki časnici Hrvatske vojske i mornarice, predstavnici svećenstva te gosti iz okolnih mjesta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene