Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uređena zemlja

Od danas e-Katastar: Lakše do posjedovnih listova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Državnoj geodetskoj upravi u primjenu je biti pušten e-Katastar. Omogućit će podnošenje zahtjeva te izdavanje katastarskih podataka elektroničkim putem.

Premijer Andrej Plenković i ministar pravosuđa Ante Šprlje nazočili su puštanju e-Katastra.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Elektronički prijedlog "Olakšali smo proceduru za upis u zemljišne knjige, sad je sve brže i sigurnije" Slika nije dostupna ''Povijesni trenutak'' Premijer Plenković pustio u primjenu e-katastar

Vlada, putem Ministarstva pravosuđa i Državne geodetske uprave, provodi Nacionalni program sređivanja zemljišnih knjiga i katastra pod nazivom Uređena zemlja, u okviru kojeg se moderniziraju sustavi katastra i zemljišnih knjiga.

Time je od danas građanima ubrzan i olakšan proces registracije nekretnina u katastarskom i zemljišno-knjižnom sustavu, informacije se sada mogu dobiti odmah, a pristup podacima ostvaruje se na portalu i putem sustava e-građani.

"Mislim da smo današnjim puštanjem u rad dobili novu dimenziju zajedničkog informacijskog sustava, jedan važan korak spajanju zemljišnih knjiga i katastra. Pojednostavljenja procedure za sve građane i investitore", kazao je premijer Andrej Plenković.

Puštanjem u primjenu e-Katastra obilježit će se dovršetak aktivnosti na uspostavi Zajedničkog informacijskog sustava katastra i zemljišnih knjiga (ZIS) te njegovog podsustava One Stop Shop (OSS) čime će se ubrzati i olakšati proces registracije nekretnina i u katastarskom i u zemljišnoknjižnom sustavu, podići razina pravne sigurnosti u prometu nekretninama te racionalizirati i pojednostaviti poslovni procesi. Informacije iz katastra i zemljišnih knjiga moći će se dobiti odmah, a svi će se digitalizirani podaci u svakome trenutku moći provjeriti. Pristup katastarskim podacima elektroničkim putem ostvaruje se putem OSS-a (oss.uredjenazemlja.hr) i putem sustava e-Građani.

Implementacijom portala OSS-a omogućeno je da od danas građani, tijela javne vlasti i pravne osobe elektroničkim putem podnose zahtjeve i preuzimaju katastarske i zemljišnoknjižne podatke koji se vode i održavaju u ZIS-u, a to su kopije katastarskoga plana, prijepisi/izvodi iz posjedovnih listova te izvadci iz Baze zemljišnih podataka.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene