Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A nama nameću poreze

U deset godina zaposleno 80 posto više činovnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak je 80 posto odnosno 66.800 ljudi više zaposleno u županijama, gradovima i općinama nego 1997., a broj se stalno povećava.

Anto Bajo s Instituta za javne financije za Jutarnji list objašnjava da je tome razlog neprekidno osnivanje novih jedinica lokalne samouprave, kojih je u Hrvatskoj lani bilo čak 567. Bajo napominje kako velik broj zaposlenih upućuje na potrebu smanjenja broja lokalnih jedinica, pogotovo općina, te na njihovo povezivanje radi učinkovitijeg pružanja usluga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kasnimo godinu dana Hrvatski proračun krpat će se novcem iz Bruxellesa Slika nije dostupna Objavljeni podaci Koliko je dosad riješeno zahtjeva za legalizaciju i gdje najviše zapinje?

Županije preuzele ovlasti i novac

Bajo upozorava da lokalne jedinice ne koriste sve mogućnosti racionalnijeg poslovanja već se njihova suradnja svodi na zajedničko vlasništvo nad komunalnim tvrtkama. Dodaje kako još uvijek nema primjera spajanja manjih lokalnih jedinica u veće i osnivanja zajedničkih upravnih odjela. Jutarnji list dalje piše kako je stvarna autonomija općina ugrožena zbog županija koje su preuzele ovlasti i novac za decentralizirane funkcije države. Bajo zaključuje kako zbog toga vlada veći interes političara za županijskih nego za gradskim i općinskim izborima.

Mislite li da treba smanjiti državnu upravu?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene