Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kasnimo godinu dana

Hrvatski proračun krpat će se novcem iz Bruxellesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lokalna i regionalna samouprava koja bi iz fondova mogla pokrenuti gospodarstvo strahuje da bi ih natječaji za EU novac mogli zaobići.

Hrvatski proračun u 2015. godini punit će se ili bolje reći krpati i novcem iz Bruxellesa.

Ovaj ambiciozan plan Banskih dvora naišao je na kritike sa svih strana. Naravno da sjajno zvuči informacija da je do 2020. Hrvatskoj na raspolaganju 10,7 milijardi eura za razne projekte. Međutim lokalni čelnici upozoravaju da je važno požuriti s planovima kako bi se novac mogao iskoristiti. Potpredsjednik Branko Grčić poručuje im da prionu poslu dok im se nudi pomoć.

Općine , gradovi i županije ključni su faktori za povlačenje sredstava. Na raspolaganju je 10,7 milijardi eura. Vlada je za razdoblje od 2014. do 2020 godine pripremila operativni program. Kritike ga ne zaobilaze.

'Općine, gradovi i županije praktički danas ne mogu povlačiti novce iz EU fondova dok se operativni programi ne usvoje na razini Europske komisije. Znači, kasnimo barem godinu dana, vremena je bilo', ističe Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Država se osigurala Sud blokirao vinariju bivšeg ministra poljoprivede, dok traje istraga zabranjuje mu se prodaja Slika nije dostupna Objavljeni podaci Koliko je dosad riješeno zahtjeva za legalizaciju i gdje najviše zapinje?

Svi hrvatski parkovi objedinjuju se u jedan brend

Lokalna i regionalna samouprava koja bi iz fondova mogla pokrenuti gospodarstvo strahuje da bi ih zbog toga natječaji mogli zaobići. Ministar demantira.

'Nema kašnjenja, ja bih samo njih pozvao da još malo snažnije kontaktiraju naše ministarstvo i da se već sada užurbano pripremaju za apsorbciju EU fondova', poručuje Grčić.

Oni koji već imaju iskustva - već pripremaju nove projekte. Primjerice, proizvodnja začinske paprike u Virovitici, zahvaljujući europskim fondovima napreduje punom parom. Projekt je bio zahtjevan, ali uspjeli su ga savladati i dobiti sredstva. Danas se zato mogu pohvaliti izvozom od Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije, Njemačke, Švicarske, a uskoro će začinska paprika iz Hrvatske biti i u Velikoj Britaniji.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene