Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Liste kroje muškarci

U Dalamaciji ima najmanje žena u politici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo je 12 posto žena u Splitsko- dalmatinskoj županiji, i po tome je ona na dnu ljestvice u Hrvatskoj, rečeno je na današnjem okruglom stolu u Splitu, na kojem su o "Ravnopravnosti u praksi" govorile pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik i predstojnica Vladinog Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin.

Trenutačno županija ima dvije gradonačelnice u Starigradu na Hvaru i u Komiži na Visu, te šest dogradonačelnica, dok je u Županijskoj skupštini devet vijećnica, kazala je Ivanka Luetić Boban, predsjednica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova.'Iz naše je županije od početka neovisnosti u Hrvatski sabor ušlo tek sedam žena, a trenutno je samo jedna saborska zastupnica iz županije, i to Željana Kalaš (HDZ). Problem male zastupljenosti žena u politici, osim njihove inertnosti, je i to što takve liste zapravo kroje muškarci', ustvrdila je Luetić Boban.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Optužni prijedlog protiv napadača na pravobraniteljicu Slika nije dostupna Zagreb: Na ulici napadnuta pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Štimac Radin rekla je kako u sveukupnom broju zastupljenosti u parlamentu Hrvatska ima 23 posto žena, što spada u EU prosjek.'Imamo i konkretnu situaciju da Velika Britanija i Italija imaju manje žena u politici od nas. Stanje ide na bolje, pogotovo na lokalnoj razini, ali moramo još puno raditi na ravnopravnosti spolova', dodala je Štimac Radin.

U borbi za ravnopravnost važni su i muškarci

Na okruglom stolu ocijenjeno je i kako javnost dovoljno ne zna o ravnopravnosti spolova te o tome da u Hrvatskoj postoji i Zakon o ravnopravnosti spolova koji je donesen 2003. godine, a nadopunjen lani.' Naš je stav da bi se u borbu za ravnopravnost spolova trebali što više uključivati i muškarci. I političari bi trebali što prije ozbiljno shvatiti političku participaciju žena, i na svojim listama ih imati zastupljene puno više nego li je to bilo na posljednjim lokalnim izborima. Trenutno je u Hrvatskoj najteži položaj žena na tržištu rada', zaključila je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik.

Okrugli stol o 'Ravnopravnosti u praksi' održan je u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenoga, a, kako je rečeno, obilježavanje će se provoditi 15-tak dana. ( Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene