Obavijesti Pretražite Navigacija
Pet milijardi kuna

Hrvatska gradi 13 centara za gospodarenje otpadom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od pet milijardi kuna tri će se namaknuti iz fondova EU, najavili su danas ministri.

U Hrvatskoj će se u narednom razdoblju izgraditi 13 centara za gospodarenje otpadom, ukupne vrijednosti oko pet milijardi kuna, od čega će se tri milijarde namaknuti iz fondova EU, najavili su danas potpredsjednik Vlade Branko Grčić te ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Veliki intervju Tomašević najavio zaokret u vezi s otpadom i niz drugih promjena: Za obnovu čak 85 milijuna eura Slika nije dostupna GOSPODARENJE OTPADOM U Splitu se postavljaju polupodzemni spremnici za otpad: "Važan korak u podizanju nivoa čistoće na javnim površinama"

Ministri su to najavili na okruglom stolu s predstavnicima Zadarske županije, te općina i gradova, na kojem je bilo riječi o osmišljavanju cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj i uspostavi županijskog centra za gospodarenje otpadom.

Hrvatska do kraja 2018. mora uspostaviti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom, za što je nužno uvesti primarnu selekciju, sanirati odlagališta otpada te izgraditi centre za gospodarenje otpadom, a Zmajlović je istaknuo kako su s tim ciljem ubrzane sve aktivnosti na pripremi dokumentacije i povlačenju sredstava iz EU fondova.

U sustavu gospodarenja otpadom moguće je udvostručiti broj radnih mjesta'

'Prva dva centra, Marišćina i Kaštijun, počet će s radom do kraja ove godine. Za pet centara će se u sljedećih šest mjeseci podnijeti zahtjevi za financiranje prema EU, a natječaji za preostalih šest idu do kraja 2015.', rekao je Zmajlović. Izvijestio je i da je upravo izdano rješenje o prihvatljivosti zahvata na okoliš te okolišna dozvola za Centar za gospodarenje otpadom za Zadarsku županiju u Biljanima Donjim.

Grčić je, pak, naglasio da je gospodarenje otpadom iznimno važan segment ulaganja iz EU fondova te jedno od ključnih pitanja za mnoge gospodarske grane, posebice za turizam. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene