Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zmajlović u Umagu

'U sustavu gospodarenja otpadom moguće je udvostručiti broj radnih mjesta'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na susretu gradonačelnika i poduzetnika u Umagu kazao je da rješavanja problema zaštite okoliša nema bez jedinica lokalne samouprave.

Nema razvoja u Hrvatskoj i nema rješavanja problema zaštite okoliša bez jedinica lokalne samouprave i regionalne politike, naglasio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na godišnjem susretu gradonačelnika i poduzetnika u Umagu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zabrana Poziv Zagrepčanima: Ne iznosite glomazni otpad na ulicu, nitko ga neće odvesti! Slika nije dostupna Zbog kršenja propisa Zmajlovićeva 'Velika čistka': Zabranjuje rad komunalcima u tri grada

Na skupu, na kojem je dvjestotinjak sudionika, Zmajlović je ocijenio da se u Hrvatskoj malo učinilo na gospodarenju otpadom, jer se i dalje više od 90 posto otpada odlaže, a ne iskorištava.

>> Građani u Resniku: Centar za gospodarenje otpadom je spalionica

Ističe da gospodarenje otpadom predstavlja ekonomsku snagu gospodarstva jer, rekao je, 'prema svim procjenama Hrvatska ima potencijal da udvostruči broj radnih mjesta u tom sustavu'.

'Danas oko pet-šest tisuća ljudi radi u sustavu gospodarenja otpadom, potencijal je da to udvostručimo, a to se može samo ako ćemo poštivati zakone i standarde vezano za gospodarenje otpadom koje smo propisali', kazao je.

Zmajlović je ocijenio da Hrvatska jako kasni u provođenju obveza koje je Hrvatska preuzela pristupanjem Europskoj uniji glede gospodarenja otpadom.

'Da bismo ispunili cilj za koji nam je rok kraj ove godine, trebalo je biti izgrađeno najmanje 50 posto centara za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj, a nemamo izgrađen ni jedan, već će tek dva - i to Marišćina u Rijeci i Kaštijun u Puli - biti izgrađena sljedeće godine', naglasio je Zmajlović.

Dodao je da ne treba prebacivanje odgovornosti između države i jedinice lokalne samouprave, već treba partnerski odnos kojim bi se uspostavio sustav u skladu s najvišim standardima zaštite okoliša a istodobno ekonomski održiv.

'Na raspolaganju imamo sredstva i znanje i jasno je da je ponuda za partnerstvo u ovom projektu stvarna', poručio je ministar Zmajlović.

Kazao je kako je novi Zakon o gospodarenju otpadom dodatan poticaj da se preciziraju obveze u sustavu gospodarenja otpadom, s time da je samo ove godine u nabavku opreme za gospodarenje otpadom u općinama i gradovima uloženo više od 50 milijuna kuna.

Predsjednik Udruge gradova, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, ustvrdio je da su zbog relativno visoko centralizirane organizacije države gradonačelnkove moći prilično ograničene dok su istodobno obveze i odgovornost velike.

'Neprihvatljiva je teza da su gradonačelnici kočničari investicija. Nema gradonačelnika koji neće učiniti sve što je u njegovoj moći da se na području njegovog grada desi neka investicija', istaknuo je Obersnel.

Izrazio je zadovoljstvo što je u novom prijedlogu Zakona o regionalnom razvoju jasno naglašena uloga gradova kao nositelja razvoja na svom području.

Sudionici skupa sutra će raspravljati o tome kako se gradovi pripremaju za budućnost i u kojem smjeru ide razvoj lokalne zajednice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene