Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okupljeni u Cavtatu

VIDEO Sto najjačih poduzetnika iz Hrvatske i regije: Energetika je pitanje svih pitanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Dubrovnik sutra stiže i njemačka kancelarka Angela Merkel.

U Cavtatu su se na međunarodnom skupu 'Summit 100' okupili  najjači poduzetnici iz Hrvatske i okruženja, a stigli su i predsjednici osam zemalja regije. Poduzetnici spas vide u regionalnoj suradnji i širenju na nova tržišta, a potporu su zatražili od političara.

Pročitajte i ovo Silvio Kutić, Mate Rimac top 100 Objavljena lista najbogatijih ljudi u regiji: Na prva tri mjesta Hrvati Gezim Čela velika akcija Pao jedan od najvećih narkobosova na Balkanu: Bio je časnik u specijalnoj policiji, drogu mu našli u vili

Sto najmoćnijih poduzetnika iz regije osmorici predsjednika je poručilo - jedina budućnost je u regionalnoj suradnji.

Glavni interes poslovnih lidera iz regije je energetika, ali i zajedničko djelovanje na području turizma i prehrambene industrije. Šefovi država su se na jednom panelu priključili gospodarstvenicima koji od njih traže čvrst politički okvir te vladavinu prava i međunarodne trgovine.

'Ukoliko ne uspijemo podići nacionalnu konkurentnost i regionalnu povezanost, ostajemo nerazvijeni dio kontinentalne ekonomije', istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik HUP-a.

Poslovati u Hrvatskoj je izazovno, prevedeno s poslovnog - teško!

Prvi zadatak za poduzetnike je okrupnjavanje tržišta. 'Hrvatske tvrtke već krenule u okrupnjavanje, a tko je to napravio, preživljava', kazao je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a. 

S time se složio i Milan Petrović, predsjednik srbijanske asocijacije menadžera, koji je istaknuo kako su 'poslije 20 godina svi shvatili da su pojedinačna tržišta impotentna'.

Ujedinjenje poduzetnika iz regije trebalo bi otvoriti nova tržišta, a poduzetnici potporu u zajedničkom nastupu traže u politici.

Predsjednici osam zemalja regije su ih podržali, a u utorak će im se pridružiti i njemačka kancelarka Angela Merkel na godišnjem sastanku Brdo-Brijuni procesa. Dolazi direktno iz Brazila, a ovo je prvi njezin posjet Dubrovniku. Glavne teme državnika regije i Angele Merkel bit će proširenje EU, energetska politika te izgradnja jadransko-jonske autoceste.

Poruke predsjednika

Ivo Josipović, predsjednik RH: 'Podaci jasno govore o tome da zaostajemo, zaostajemo za mnogim zemljama EU pa i za prosjekom. Zajednička nam je zadaća da učinimo sve da dostignemo one standarde visoke standarde koji postoje u EU.'

Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije: 'Kao što nas danas Slovenija i Hrvatska ubrzano vuku i pomažu nam da ostvarimo uvjete i da se o nama jednog dana netko pozitivno izjasni, tako i Srbija može osigurati čitavoj regiji nova tržišta'.

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine: 'Kapital traži stabilnost i sigurnost, a mi moramo garantirati političku sigurnost i stabilnost investicijama'.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene