Operativno vatrogasno zapovjedništvo Divulje brine o građanima i imovini cijele Republike Hrvatske, a u tome im uvelike pomaže i nova tehnologija.

Galerija


Kako bi izbjegli teškoće u komunikaciji iz prijašnjih sezona, Zapovjedništvo za upravljanje protupožarnim aktivnostima iz Zagreba je na tri mjeseca preselilo na obalu. Nad građanima i njihovom imovinom zajednički bdiju vatrogasci, policija, vojska i Civilna zaštita, 24 sata na dan.

Vezani članci Policijsko vozilo, ilustracija U direktnom sudaru kod Poreča poginula 70-godišnja žena, vozač drugog automobila imao 1,67 promila Bjesni požar na Braču - 1 Korona potaknula interes za važno zanimanje, posebno na hrvatskoj obali: "Turizam malo kasni pa ih se dosta javlja"

Voditelj Operativnog vatrogasnog zapovjedništva Divulje Robert Rožić kaže kako gotovo sve rade zajednički. Dodaje da reagiraju kada dobiju dojavu te da se najčešće radi o šumskim požarima.

„Imamo veliki broj kamera, koristimo avione za izviđanje, koristimo orbiter, to je besposadna letjelica. Brže se može uočit, brže se na njih djeluje, puno je kraći razmak između same dojave i dolaska na teren“ govori nam Rožić.

U Divuljama se u realnom vremenu prikupljaju sve informacije zbog čega se odluke donose puno brže. Uvelike im pomaže i moderna tehnologija.

Koordinator bespilotnih zrakoplovnih sustava Tomislav Lončarić objasnio nam je kako sustav funkcionira na aktualnom primjeru. „Malo prije dobili smo dojavu, dečki na terenu su primijetili iz zraka požar. Automatski su alarmirali nas ovdje, mi smo istog trena reagirali i poslali dečke na teren. Oni su taj požar istovremeno sanirali“ završava Lončarić.

A kao podrška vatrogascima pristigla je i pomoć kolega iz kontinentalne Hrvatske. Aleksandar Lazarov iz Belog Manastira kaže kako su iz Divulja dolazili u Slavoniju kad su bile krize i poplave te su im „dolazili u pomoć“. „Mi smo došli sada njima u požarnu sezonu“ zaključio je.

Za kraj, iz centra u Divuljama upozorili su građane na pojačan oprez s vatrom. Jer sezona opasnosti od požara još uvijek nije gotova.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr