Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Divulje nikad ne spavaju

Bespilotne letjelice, kamere, avioni...: Posjetili smo zapovjedni centar za borbu protiv požara u Hrvatskoj

Kanader ispušta vodu (Foto: Dnevnik.hr)
Kanader ispušta vodu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tomislav Lončarić (Foto: Dnevnik.hr) Tomislav Lončarić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Otvoreni plamen (Foto: Dnevnik.hr) Otvoreni plamen (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Kanader ispušta vodu (Foto: Dnevnik.hr) Kanader ispušta vodu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Nadzor požara (Foto: Dnevnik.hr) Nadzor požara (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Zapovjedništvo (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Operativno vatrogasno zapovjedništvo Divulje brine o građanima i imovini cijele Republike Hrvatske, a u tome im uvelike pomaže i nova tehnologija.

Kako bi izbjegli teškoće u komunikaciji iz prijašnjih sezona, Zapovjedništvo za upravljanje protupožarnim aktivnostima iz Zagreba je na tri mjeseca preselilo na obalu. Nad građanima i njihovom imovinom zajednički bdiju vatrogasci, policija, vojska i Civilna zaštita, 24 sata na dan.

Pročitajte i ovo Strašni prizori na Rodosu Strah i nevjerica FOTO Prizori koji slamaju srca! Grčka, Turska, Alžir u plamenu: "Ovo je poput biblijske katastrofe" Kanader, ilustracija - 5 Cijelo priobalje pod videonadzorom Za borbu s požarima osigurano 22 milijuna eura: Do kraja lipnja spremno pet kanadera

Voditelj Operativnog vatrogasnog zapovjedništva Divulje Robert Rožić kaže kako gotovo sve rade zajednički. Dodaje da reagiraju kada dobiju dojavu te da se najčešće radi o šumskim požarima.

„Imamo veliki broj kamera, koristimo avione za izviđanje, koristimo orbiter, to je besposadna letjelica. Brže se može uočit, brže se na njih djeluje, puno je kraći razmak između same dojave i dolaska na teren“ govori nam Rožić.

U Divuljama se u realnom vremenu prikupljaju sve informacije zbog čega se odluke donose puno brže. Uvelike im pomaže i moderna tehnologija.

Koordinator bespilotnih zrakoplovnih sustava Tomislav Lončarić objasnio nam je kako sustav funkcionira na aktualnom primjeru. „Malo prije dobili smo dojavu, dečki na terenu su primijetili iz zraka požar. Automatski su alarmirali nas ovdje, mi smo istog trena reagirali i poslali dečke na teren. Oni su taj požar istovremeno sanirali“ završava Lončarić.

A kao podrška vatrogascima pristigla je i pomoć kolega iz kontinentalne Hrvatske. Aleksandar Lazarov iz Belog Manastira kaže kako su iz Divulja dolazili u Slavoniju kad su bile krize i poplave te su im „dolazili u pomoć“. „Mi smo došli sada njima u požarnu sezonu“ zaključio je.

Za kraj, iz centra u Divuljama upozorili su građane na pojačan oprez s vatrom. Jer sezona opasnosti od požara još uvijek nije gotova.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene