Po pitku vodu u 21. stoljeću mnogi još uvijek odlaze na bunare. Pristup javnom vodovodu nema čak 10 posto hrvatskih građana, a oni kojima je dostupan, često si ne mogu priuštiti priključak. U Baranji su zbog toga sve oči uprte u asanatore bunara, koji su krenuli u novu sezonu čišćenja.

Galerija


U Baranjske bunare stigli su asanatori. Očistit će između 150 i 200 seoskih bunara iz kojih lokalno stanovništvo crpi pitku vodu. Uklonit će sve nečistoće, dodati klor i vodu učiniti zdravstveno ispravnom.

U bunarima asanatori najčešće pronalaze pijesak, mulj i slične nakupine, ali i otpatke poput boca, stakla i kanti koje ljudima slučajno upadnu u bunar.

Vezani članci Nezgode Oni su već spremni za ljeto, dobro su se okupali zbog svoje nespretnosti Samoborsko gorje nema vode (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Samo 30 kilometara od Zagreba: Vode imaju samo kad padne kiša, ali račune redovito dobivaju. Razlog će vas zaprepastiti

U Baranji je oko 6.000 seoskih i dvorišnih bunara. Crveni križ iz Belog Manastira čisti ih besplatno, no potrebe su veće od mogućnosti.

''Sad u zadnje vrijema nas prati nacionalno društvo Crvenog križa iz Zagreba i, kažem, nešto su smanjili sredstva pa smo tražili od županije da nam malo pomogne u sufinanciranju“, govori Jovan Bulajić iz Crvenog križa Beli Manastir.

Pomoći se nada i Slađana Sukić iz Bolmana. Voda iz njezina bunara posve je neiskoristiva. ''Imam dijete od 13 godina i moram od brata vodu i od mame nositi u kanisteru za piti. Ne može se to pit, ne smije se ni kuhati u toj vodi jer je prljava i smrdi“, ispričala je Slađana.

U Hrvatskoj više od 13 posto stanovništva, odnosno oko 600.000 osoba, nije spojeno na javni vodovod. Iako im je u 90 posto slučajeva dostupan, mnogi si ga ne mogu priuštiti. U 21. stoljeću pitka voda tako još uvijek nije svima jednako dostupna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr