Branko Bačić
Branko Bačić Foto: Tomislav Miletic/Pixsell

U Banskim dvorima sastala se vladajuća većina.


Nakon sastanka izjavu za medije dao je HDZ-ov Branko Bačić.

Vezani članci Koalicija Demokrata i Hrvatskih laburista predstavila izborni program - 7 Koalicija stranaka Demokrati i Hrvatski laburisti predstavila program "10 izazova i 10 rješenja" Bol na Braču - 3 Ipak je moguće! HDZ i SDP koaliraju na lokalnoj razini: "Surađujemo jako dobro i rezultati se vide", "Ne zanimaju nas priče o ustašama i partizanima"

Kazao je kako je bilo više točaka dnevnog reda i naglasio da nije bilo onih koje bi izazivale prijepore. Jedna od točaka bila je vezana za novi zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori.

"Ministarstvo gospodarstva će krenuti u izradu novog Zakona o HGK, i govorili smo o tome na tragu našeg zaključka kojeg smo u petak donijeli u Saboru, govorili smo o onim osnovnim načelima na kojima će se zakon temeljiti i u kojem bi pravcu išla reorganizacija Hrvatske gospodarske komore", rekao je.

Rekao je kako je zajednički stav vladajuće koalicije svodi na postupuno ukidanje članarine za male tvrtke i male poduzetnike.

"Prag koji bi predstavljao ukidanje članarine još ćemo utvrditi, koja bi to bila visina prihoda. Za velike poduzetnike bi isto išli rasterećenju i smanjivanju članarine", rekao je Bačić i dodao da se govorilo i o okretanju Komore tržištu, boljem korištenju EU fondova te boljoj suradnji Komore i obrazovnog i zdravstvenog sustava.

"To je jedan okvir na temelju kojeg će Ministarstvo gospodatsrva pripremiti zakon i cilj je da najkasnije do početka svibnja uđe u javnu raspravu", rekao je Bačić.

Na pitanje novinara kako to da su neki članovi vladajuće koalicije promijenili mišljenje, Bačić kaže kako koalicija nije stranka.

"Mi razgovaramo. Imamo o određenim pitanjima različita stajališta, ali je bitno ono što na kraju dogovorimo. Mi sada gradimo poziciju koja će omogućiti taj oblik i funkcioniranje Komore", kazao je.

Govoreći o stavu HSLS-a koji se zalagao za potpuno ukidanje obveznog članstva u HKG, Bačić je rekao kako će naći zajednički jezik.

"Gospodin Hrebak je bio na sastanku, raspravljao je i zadovoljan je onim što sam vam iznio. A kada pred nama bude nacrt zakona imate ćemo više informacija", poručio je Bačić.
 

Na posljednjem koalicijskom sastanku dogovoreno je da će se do kraja proljetnog zasjedanja predložiti reforma sustava Hrvatske gospodarske reforme, a premijer Andrej Plenković tada se žestoko obrušio na oporbu poručivši da je suradnja s Mostom nešto najgore što se nekome može dogoditi.