Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U akciji zaštite pješaka provedenoj u srijedu na zagrebačkim cestama zabilježena su 372 prekršaja. No, gotovo dvije trećine prekršaja odnosilo se na prekršaje pješaka koji su najčešće cestu prelazili na neoznačenom mjestu i za vrijeme crvenog svjetla na semaforu.


Pojačanim nadzorom utvrđeno je 237 prekršaja pješaka koji su najranivija skupina u prometu i 135 prekršaja vozača koji nisu poštovali obveze prema pješacima, izvijestila je zagrebačka policija.

Vezani članci Sudar Zabio se u policijsko vozilo i prevrnuo ga, sudar za dlaku promašio slučajnog prolaznika Slika nije dostupna Beli Manastir: Smrtno stradao 84-godišnji pješak

Pješaci su u najviše slučajeva, njih čak 131, zatečeni u prekršaju zbog nekorištenja pješačkog prijelaza, a 105 ih je prekršaj počinilo prelazeći cestu dok je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo za pješake.

Vozači su počinili najviše prekršaja, njih 77, zbog nepropuštanja pješaka pri skretanju u bočnu ulicu s pješačkim prijelazom, a zabilježeno je i 56 prekršaja zbog nepropuštanja pješaka na pješačkom prijelazu, doznaje se od zagrebačke policije.

Od 237 pješaka 'uhvaćenih' u prekršaju 108 ih je procesuirano, a za 129 su izrečene mjere pisanog upozorenja, dok je od 135 prekršaja vozača, 81 procesuiran, a za 54 su upozoreni.

Akcijom zaštite pješaka, koja je prvenstveno bila usmjerena na prekršaje vozača, policija želi smanjiti broj prometnih nesreća i stradalih osoba, a posebice pješaka kao najranjivije skupine u prometu.

Policija je prije akcije pozvala vozače da prilagode brzinu kretanja i propuštaju pješake na pješačkim prijelazima, a pješake da kolnik prelaze samo na za to obilježenim mjestima i poštuju zeleno svjetlo na semaforu. (Hina)