Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U 6 godina vratilo se 95 posto prognanika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zajednica povratnika Hrvatske zadovoljna je činjenicom da se u šest godina 280 tisuća prognanika, odnosno njih 95 posto, vratilo svojim kućama, što ocjenjuje velikim uspjehom jer, kako ističe tajnik Branko Pek, "nigdje u svijetu u tako kratkom vremenu nije zabilježen tako velik postotak povratnika".

Sada predstoji borba za otvaranje novih radnih mjesta kako bi povratnici i ostali na područjima povratka, posebno mladi. 

Pročitajte i ovo Potres u Zagrebu - oštećenja - 1 Obnova stoji Prošlo je godinu dana od potresa u Zagrebu, a sjećanja su još bolna: "Ne želim više nikada da se ponovi tako nešto" Slika nije dostupna koliko odgovora znate? KVIZ Provjerite znanje o turbulentnoj 2020. godini, sjećate li se ključnih događaja?

To će, uz raspravu o donošenju novoga Zakona o područjima od posebne državne skrbi i Zakona o naknadi ratne štete, biti glavne teme 12. konferencije ZPH koja će se sutra održati u Zagrebu pod visokim pokroviteljstvom potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor. 

Zajednica prognanika Hrvatske osnovana je u Osijeku 19. ožujka 1993. kao krovna udruga s 13 podružnica po županijama koje su pretrpjele najteža razaranja i gdje je bilo najviše prognanika. Po riječima Branka Peka, 14. rujna 1992. prognanici općine Osijek osnovali su osječku Zajednicu prognanika iz koje je i nastao ZPH. 

Tijekom "svih godina rada ZPH bilo je mnogo akcija i upozorenja međunarodnoj zajednici, a što je upravo i rezultiralo internacionalizacijom prognaničkog pitanja". 

Primjerice, 30. rujna 1993., oko 4500 prognanika pokušalo se vratiti u selo Antunovac, koje je još bilo okupirano. 

"Bio je to prvi sukob s međunarodnom zajednicom, odnosno vojnim snagama UN-a koje su uperile svoje "mirovne" topovske cijevi na goloruke prognanike ne dopuštajući im ulazak u Antunovac", kazao je Pek. 

Podsjetio je i na brojne blokade koje je organizirala Zajednica povratka Hrvatske, dodavši kako je najduža od 49 dana bila na punktovima UNPROFOR-a u Bilju i Nemetinu kod Osijeka. 

"Ne treba prečesto govoriti o onome što je bilo i kako je bio težak prognanički život, no ne treba ni zaboraviti dane progonstva koji nas sve skupa obvezuju da radimo na stvaranju što kvalitetnijih uvjeta života u mjestima povratka", kazao je Branko Pek, uoči sutrašnje 12. konferencije Zajednice povratnika Hrvatske.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene