Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed udruge Franak

VIDEO I branitelji se pridružili prosvjednicima. Ulicama odzvanjalo: 'U boj, u boj!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjednici su tražuili ostavku guvernera HNB i poručili Vladi da počne štititi njihove interese.

U višesatnom prosvjedu u organizaciji udruge Franak u Zagrebu je po procjenama policije u subotu sudjelovalo između osam i deset tisuća građana, a prosvjed je završen ispred Vlade i Hrvatske narodne banke (HNB), gdje su prosvjednici još jednom zatražili ostavku guvernera Borisa Vujčića, a Vladi poručili da počne štititi interese svojih građana.

Pročitajte i ovo Mirni prosvjed Spasimo Kozjak u Kaštelima - 3 Incijativa "Spasimo Kozjak" Ne žele novi ulaz u grad, na prosvjed pozvali i gradonačelnika: "Razaraju nas i guše" Prosvjednici u Izraelu Četvrti dan zaredom Prosvjednici s bakljama pred zgradom parlamenta: Traže nove izbore i optužuju izraelsko vodstvo

15:08 Razišli su se prosvjednici koji su otišli ispred Vlade na Markov trg. S Trga bana Jelačića prosvjednici će se uputiti prema autobusima kojima su došli u Zagreb.

14:59 Dio prosvjednika koji je otišao na Trg hrvatskih velika nakon otprilike pola sata prosvjeda ispred HNB-a, počeo se vraćati prema Trgu bana Jelačića.

14:15 - Prosvjednici su stigli ispred HNB-a i izvikuju 'Lopovi! Lopovi! Lopovi!', 'Vujčiću lopove!'

Zahtjevaju i povrat preplaćenih sredstava dužnicima na temelju nezakonitih promjena kamatne stope te propisivanje metodologije određivanja fiksnog dijela kamate na temelju početne kamatne stope iz ugovora i početnog parametra za sve ostale postojeće kredite s promjenjivom kamatnom stopom u kunama i s valutnom klauzulom u bilo kojoj stranoj valuti. 14:12 - Prosvjednici su se razdvojili - jedni su otišli ispred Vlade na Markov trg, a drugi ispred Hrvatske narodne banke. Podršku prosvjednicima na Trgu bana Jelačića daju i branitelji iz Savske 66 koji su s njima vikali: 'U boj, u boj'.

13:21 - Prosvjednici su sa Trga Franje Tuđmana krenuli prema Trgu bana Jelačića.

13:09 - 'Dosta je. Vrijeme je da pravda pobjedi', proučila je jedna prosvjednica koja je u Zagreb došla s Pelješca.

VIDEO Pogledajte kako su turisti na ulicama reagirali na prosvjednike

12:59 - U tijeku je desetominutna predstava Sretena Mokrović 'Bankar anarhist'.

12:58 - 'Ovo je početak. Zajedno ćemo seljaci, radnici, branitelji, nezaposleni... izboriti našu čast, poštenje, sačuvati našu djecu od izlaska iz Hrvatske. Ne možemo gurati kao noj glavu u pijesak, neka se svijest naroda podigne,' poručio je Antun Laslo.

12:54 - Kemal Duraković iz BiH poručio je kako cijela regija podržava prosvjednike u koji su se okupili u Zagrebu te podsjetio da je prije nekoliko trenutaka popio kavu, a platio ju je u kunama, a ne u švicarcima.

'Mi u Bosni imamo politiku koja laje, ali ne ujeda', rekao je. Međutim, velik postotak kredita je na sudu poništen, a Duraković je dao podršku i korisnicima kredita u švicarcima u Hrvatskoj kazavši kako će isto biti i u Hrvatskoj.

'Nema granica kada kradu. Kradu, ali kradu zajedno!', zaključio je.

12:49 - Željko Stipić podsjetio je koliko je zapravo aktivista u Hrvatskoj i da Vlada to treba uzeti u obzir. 'Ovdje se ne vodi borba za preživljavanje vas nego borba za pravedniju Hrvatsku, Teža je od borbe za slobodu Hrvatske. Neprijatelj je ovoga puta vrhunski organiziran, njegov je pakleni plan pretvaranje srednjeg sloja u sirotinju. Probleme nikada ne rješavaju oni koji su ih stvorili. Ovo je borba poštene i aktivističke Hrvatske naspram lopovske i konformističke Hrvatske', kaže Stipić.

12:44 - 'Tražimo da nas nitko ne krade, tražimo ukidanje valutne klauzule, tretman kakav u stranim bankama imaju građani iz kojeg te banke dolaze. Rješavanje vašeg problema moraju snositi banke i nitko drugi, neka im ne padne na pamet da rješavanje problema plaća država. Neka ovo bude početak građanskog neposluha, jer kad jednom u hrvatskoj ulica skine Vladu ništa više u Hrvatskoj neće biti isto', rekao je Ozren Matijašević.

12:41 - Na prosvjedu se moglo čuti kako je 'impozantna brojka prisutnih, koja govori koliko se teško živi u zemlji koliko smo pogođeni krizom za koju nismo krivi'.

'Moglo bi se govoriti o zločestim bankama, ali one su zločeste onoliko koliko im to dopuste vlasti zemalja u kojima djeluju', poruka je prosvjednika.

'Ovo zajedništvo je itekako nužno, ali nema sluha vlasti, vlast je događanja prepustila nebu i zemlji, ignoriraju sve, branitelje, radnike, nezaposlene, prezadužene i voze svojim putem', kaže Krešimir Sever.

'Svi tražimo od onih koji nose odgovornosti, HNB, Vlada i Sabor neka donose mjere i propise prema mjeri svojih vlastiti građana, neka ministar financija ne špota samo zločeste banke, sukno i škare su u njihovim rukama. Neka se zakoni promjene', dodao je Sever.

Prosvjednici su u Zagreb pristigli iz svih dijelova Hrvatske, a nose transparente "Rak Franak našeg društva", "Ako želiš biti sit, nemoj dizati kredit", "Smrt kapitalizmu", "Švicarski franak uzima danak", "Guverneru, uzimate siromašnima da bi dali bogatima", "Časni sude, što se čeka", "Pazite s kim bankarite", "Stop dužničkom ropstvu" te "Hitno nacionalizirati banke".

12:30 - Predstavnik Udruge Franak u govoru je rekao kako su došli pokazati da je najveći krivac za ovo stanje u državi Hrvatska narodna banka.

'Oni kažu da su nas upozoravali. Njihovo nije da upozoravaju n ego da nešto rade. Opet tražimo od guvernera da podnese ostavku. Sve se svodi na to da je 2-3 posto stanovnika sve bogatije, a širi sloj stanovnika sve siromašniji. Lalovac lijepo priča, kao da je član Udruge Franak. Ali mi nećemo da samo lijepo priča', poručili su prosvjednici koji traže konverziju tečaja u kunske po tečaju koji je vladao na dan sklapanja kredita.

Plan prosvjednog marša

Okupljanje prosvjednika počelo je u 12 sati na Trgu Franje Tuđmana. U 13 sati prosvjednici su krenuli prema Trg bana Josipa Jelačića, od kuda je jedna kolona otišla prema Markovu trgu, gdje se "obratila praznim hodnicima Vlade".

Druga kolona je išla prema sjedištu Hrvatske narodne banke (HNB) na Trgu hrvatskih velikana, dok je dio prosvjednika ostao na središnjem zagrebačkom trgu.

U Udruzi Franak na novinskoj konferenciji su proteklog tjedna najavili da je za dolazak na prosvjed potvrđeno najmanje 60 autobusa iz cijele Hrvatske.

Podršku prosvjedu u organizaciji Udruge Franak pružile su brojne druge organizacije, poput udruga Blokirani i Pokrenimo Hrvatsku, Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, nekoliko sindikata, stranke Živi zid, branitelja i invalida Domovinskog rata koji prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja i dr.

OVDJE PROČITAJTE gdje će u Zagrebu zbog prosvjeda na snazi biti posebna regulacija prometa

Na prosvjed dolaze i nezadovoljni korisnici kredita u franku s Korčule i Pelješca koji su za Zagreb autobusima krenuli u 1 sat ujutro.

Odluku o organizaciji masovnog prosvjeda Udruga Franak donijela je krajem ožujka, nakon propalih pokušaja dogovora rješenja za korisnike kredita vezanih uz švicarski franak unutar radne skupine sastavljene od predstavnika države, banaka i dužnika.

Udruga Franak je tada objavila da napušta pregovore u Ministarstvu financija "prvenstveno zbog neozbiljnosti sudionika radne skupine, te njihovog neshvaćanja veličine problema i posljedica po dužnike koje Udruga zastupa u pregovorima", te su zatražili ostavku guvernera HNB-a Borisa Vujčića. (Hina/D.D.N./I.D.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene