Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović najavio osudu zločina u Ahmićima

Kajin: Tvorce politike prema BiH treba izmjestiti s trgova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najava Josipovića kako će osuditi zločin u Ahmićima u Hrvatskoj je dvojako prihvaćena.

Potez predsjednika Ive Josipovića kojim će posjetom u BiH osuditi zločin u Ahmićima koji je počinila hrvatska vojska i ispričati se za njega, povjesničar Ivo Banac ocijenio je vrlo dobrim. 'To će, nema sumnje, ukloniti rovove iskopane za vrijeme rata koji su štetili odnosu Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Taj potez je trebalo napraviti davno prije, šteta je što još Mesić nije učinio', rekao je Banac za Dnevnik.hr.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo

Dodao je kako bi bilo dobro napraviti niz sličnih poteza. Na upit hoće li Josipovićev potez pokrenuti niz isprika sa svih strana, Banac objašnjava kako je nama u toj situaciji bitno gledati samo svoju stranu. 'MI trebamo razmišljati sa stajališta interesa Republike Hrvatske, predsjednik vrši akt isprike koji će za nas neminovno imati pozitivne posljedice', zaključuje povjesničar Banac.

S njim se ne slaže Slavica Hruškar, predsjednica Udruge Nezavisni dragovoljci hrvatski, koja za Dnevnik.hr naglašava kako isprika Ive Josipovića ujedno znači i priznanje da je Hrvatska u Bosni i Hercegovini bila agresor. 'Predsjednik Ivo Josipović nema se što ispričavati, on treba potpuno drugačije nastupiti kada je u pitanju Domovinski rat. On bi BiH trebao tražiti ispriku, to bi bilo ispravno', uzrujano je izjavila Slavica Hruškar.

Republika Hrvatska se ne treba ispričavati za zločine za koje su odgovorni pojedinci i politike iz 1991. godine Ivan Pšenica Podsjetila je na grozne zločine koje su mudžahedinske paravojne skupine činile nad Hrvatima u Bosni. 'Ti ljudi koji su uspjeli pobjeći svjedočili su o nepojmljivim strahotama. Tko se za to ikada ispričao? Isprika Ive Josipovića za zločin u Ahmićima ortodoksna je glupost. Bio bi red da se Bosna i Hercegovina prvo nama ispriča za sve zločine koji su počinjeni nad Hrvatima', dodala je Slavica Hruškar i rekla kako joj vrlo teško kao branitelju pada činjenica da se hrvatski predsjednik ispičava za zločine hrvatske vojske u Bosni i Hercegovini.

Ivan Pšenica, predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, kaže da najava Ive Josipovića o osudi zločina u Ahmićima nije pametan potez. 'U Bosni i Hercegovini je bio jedna nesretan sukob, pitanje je sada tko se tu kome treba ispričavati. Mislim da se zasad mi ne trebamo nikome ispričavati. Ako treba isprika za zločine u Ahmićima, onda treba isprika i za logor u Bugojnu, gdje je ubijen velik broj Hrvata', rekao je Ivan Pšenica.

Dodaje kako su odnosi Hrvatske i Bosne i Hercegovine zasad dobri i u uzlaznoj putanji te ih ne treba remetiti, što bi se, po njemu, moglo dogoditi da isprika dođe samo s jedne strane. Na upit trebamo li mi onda čekati ispriku Bosne i Hercegovine, Pšenica kaže kako bi bilo dobro kada bi isprike došle u isto vrijeme. 'Republika Hrvatska se ne treba ispričavati za zločine za koje su odgovorni pojedinci i politike iz 1991. godine', zaključuje Pšenica.

>> Josipović: Osudit ću zločin u Ahmićima

'Ja sam prvi u Saboru rekao da je od strane Hrvatske prema Bosni bilo elemenata agresije. Ahmići su sramota za one koji su to učinili', tvrdi Damir Kajin, IDS-ov zastupnik u Saboru, Poodsjeća da je Hrvatska, nakon pada Vukovara, imala podršku cijelog svijeta. 'To je trajalo sve dok se naša politika predvođena Tuđmanom i Šuškom nije premetnula u osvajačku i izrodila fikciju o Banskoj Hrvatskoj', kaže Kajin i podsjeća da je najviše hrvatskih vojnika poginulio upravo u sukobima s vojskom BiH-a.

Damir Kajin kaže kako je vrijeme da se poklonimo svim nedužnim žrtvama. 'Nemamo se što ispričavati za politiku koju je predvodio Tuđman i Šušak, nju jednostavno trebamo osuditi, a tvorce te politike izmjestiti s hrvatskih trgova i ulica', zaklučuje Kajin.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene