Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok Ana Magaš provodi pritvorske dane u Remetincu živeći sa spoznajom da je njoj u nas izrečena najteža presuda zbog ubojstva u prekoračenju nužne obrane, njezini branitelji podnijeli su prekjučer žalbu Vrhovnom sudu te zatražili oslobađajuću presudu.


Branitelji Ane Magaš, žaleći se na nepravomoćnu presudu kojom je osuđena na osam godina zatvora, tvrde da je okrivljena muža ubila u nužnoj obrani. 

Vezani članci Slika nije dostupna 'To je samo papir, sina još nisam vidjela' Slika nije dostupna Obitelj ubijenog Lucijana traži odštetu od Ane Magaš

Odvjetnici navode da je sud pogrešno zaključio da je riječ o prekoračenju nužne obrane na temelju toga što je Magaševa mužu zadala mnogu težu ozljedu (smrtonosnu) od one koju je sama zadobila od njega. 

Obrana u žalbi obrazlaže da sud pri donošenju presude nije vodio računa o tome da Magaševa, fizički znatno slabija od muža, nije mogla drugačije reagirati u situaciji kada ju je jednom rukom gušio, a drugom joj držao noge. Instinktivno je reagirala braneći svoj život, te nije ubola muža nožem u leđa zato što je tražila vitalno mjesto za ubod nego zato što joj je u trenutku dok se branila taj dio njegova tijela jedini bio dostupan. 

Ako bi pak Vrhovni sud zaključio da je riječ o prekoračenju nužne obrane, obrana podredno traži oslobađanje Magaševe zbog jake razdraženosti i prepasti u trenutku ubojstva.

Proučavali smo sudsku praksu u posljednjih 15 godina te praksu Vrhovnog suda i našli da je prosjek izrečenih kazni za prekoračenje nužne obrane dvije godine zatvora. Najteža izrečena kazna koju smo kolege i ja našli za to djelo bila je pet godina zatvora jednom vojniku kaže odvjetnica Jadranka Sloković Glumac.

Premda je i nakon nepravomoćne presude većina pravnih stručnjaka ustvrdila da je Magaševoj izrečena prestroga kazna koja neće opstati, tužiteljstvo misli drugačije. U žalbi traže ukidanje presude te ponavljanje suđenja tvrdeći da je riječ o običnom ubojstvu. Ako Vrhovni sud preinači presudu, tužitelj pak traži da se okrivljenoj izrekne kazna veća od osam godina!