Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ustavni sud odobrio susret sa sinom

'To je samo papir, sina još nisam vidjela'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud ukinuo je sudsku zabranu kontakata Zadranke Ane Magaš s 13-godišnjim sinom, a zadarskom Centru za socijalnu skrb naložio je da poduzme sve kako bi se stvorile pretpostavke za 'djelotvorno ostvarenje susreta i druženja' majke i djeteta.

Anu Magaš reporter Nove TV zatekao je na rivi u zadarskom kvartu Kolovare gdje je, kako je rekla išla s prijateljicom proslaviti lijepe vijesti. 'Sada se puno bolje osjećam, ali taj je papir samo pravna zadovoljština', izjavila je Ana, a detalje odluke suda za sada nije željela komentirati.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jačanje sigurnosti Amerika odobrila prodaju još osam helikoptera Black Hawk Hrvatskoj Slika nije dostupna Lovro odbija kontakte s majkom

'Moja klijentica presretna je odlukom, no smatramo da su sudovi još prije četiri godine trebali donijeti takvu odluku i omogućiti kontakte majke i djeteta', kazala je odvjetnica Ines Bojić koja je u ime Ane Magaš podnijela ustavnu tužbu. 'Nadam se da će zadarski Centar za socijalnu skrb što prije upriličiti novi susret majke i djeteta koji su posljednji put organizirali po izlasku Ane Magaš iz zatvora u lipnju prošle godine', kazala je odvjetnica.

Magaševi i njihovi odvjetnici ne žele komentirati odluku. Kažu poštivat ćemo mišljenje Ustavnog suda. 'Ja uopće ne sumnjam da nadležna tijela trebaju postupati i da će postupati po toj uputi Ustavnog suda, to tim više što je to i njihov zadatak temeljen na zakonu', dodala je odvjetnica obitelji Magaš, Deniza Antić.

Ana Magaš bila je na odsluženju petogodišnje zatvorske kazne zbog ubojstva supruga u prekoračenju nužne obrane kada je od suda zatražila da joj se omoguće susreti sa sinom kojega odgajaju roditelji ubijenog supruga. No, zadarski Općinski sud je u studenome 2007. osuđenoj majci zabranio svaki kontakt sa sinom, uz obrazloženje da tako želi samo dijete te da kontakt ne bi bio dobar i koristan za njega. Tu je odluku krajem ožujka 2008. potvrdio i Županijski sud, pa se Ana Magaš obratila Ustavnom sudu koji je usvojio njezinu tužbu.

Zadarski sudovi zaštitili samo materijalne interese djeteta

Ustavni suci su jednoglasno ustvrdili da zadarski sudovi i Centar za socijalnu skrb nisu iscrpili sve mogućnosti 'homogenizacije obitelji', odnosno razvoja odnosa majke i djeteta, da su pri postavljanju skrbnika sudovi zaštitili materijalne interese djeteta, ali ne i emocionalne te da je cijeli postupak nedopustivo dugo trajao - više od tri godine. To je, po mišljenju Ustavnog suda, objektivno otvorilo mogućnost utjecaja na promjenu djetetovog odnosa prema majci.

Ustavni sud je kao propust nadležnih tijela naveo i činjenicu da je psihologijsko-psihijatrijsko vještačenje određeno tek 15 mjeseci nakon pokretanja sudskog postupka, dok kontrolno vještačenje, za koje su sudski vještaci preporučili da se provede pola godine nakon rezultata onog prvog, nikada nije provedeno.

Povrijeđeno pravo druženja biološke majke s djetetom

Ustavni suci su zaključili da je zbog svih tih propusta Ani Magaš povrijeđeno ustavno pravo na poštovanje njezina obiteljskog života i pravo biološke majke na susrete i druženja sa svojim djetetom iz međunarodne Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Stoga su ukinuli odluke zadarskog Općinskog i Županijskog suda. Nakon puštanja majke iz zatvora te ukidanja zabrane susreta i druženja majke i sina, tijela nadležna za socijalnu skrb obavezna, uz angažiranje odgovarajućih stručnjaka, dužna su provesti sve što im zakonski stoji na raspolaganju radi djelotvorne pripreme za ponovno obiteljsko spajanje, zaključili su ustavni suci. Odluku su donijeli prošlog tjedna na plenarnoj sjednici, no, odlučili su je ne objaviti dok je ne prime stranke u postupku.

Pomilovao je predsjednik Stjepan Mesić

Ana Magaš je puštena na slobodu krajem lipnja prošle godine, nakon što je odslužila tri godine i tri mjeseca zatvorske kazne. Na zadarskom Županijskom sudu bila je osuđena na osam godina zatvora, Vrhovni sud je kaznu smanjio na pet godina, potom je odlukom o pomilovanju za još godinu i pol kaznu smanjio predsjednik Stjepan Mesić, a na kraju je zbog dobrog vladanja iz požeške kaznionice puštena dva mjeseca prije istekla kazne.

(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene