Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nikica Jelavić oslobođen krivnje za pokušaj ubojstva i smrt Dominija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nikica Jelavić ponovno je danas na Županijskom sudu u Zagrebu oslobođen krivnje za pokušaj ubojstva Vjeke Sliška i Jurja Dodića 1995. u Maksimirskoj te za pokušaj ubojstva Vjeke Sliška i Ivice Bertića 1999. kod Cvjetnog trga, kada je projektilom iz zolje ubijen slučajni prolaznik Zoran Domini.

Nikica Jelavić krivnje je bio oslobođen i na prvom suđenju zbog nedostatka dokaza, nakon čega je Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu i vratio predmet na ponovno suđenje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nije kriv' Vrhovni sud oslobodio optužbi Nikicu Jelavića? Slika nije dostupna Oslobođen treći put Žalba na oslobođenje Nikice Jelavića

No, predsjednik vijeća Županijskog suda Marijan Garac rekao je da se nakon izvedenih dokaza, koje je predložilo tužiteljstvo i naložio viši sud, ništa bitno nije izmijenilo niti rezultati dokaza upućuju da je optuženi počinio kaznena djela.

Jelavić je oslobođen prve točke optužnice jer su jedini dokazi koji bi upućivali da je on počino kazneno djelo iskazi oštećenog Jurja Dodića te svjedoka Mije Kovča i Marka Sliška. No, ti svjedoci su se na glavnoj raspravi pozivali na Vjeku Sliška, a on sam je u istrazi rekao da mu nisu poznate osobe koje su ga napale.

Prema ocjeni suda, ni za drugu točku optužnice nema dokaza protiv Jelavića jer su se svjedoci koji su ga teretili također pozivali na Vjeku Sliška kao izvora informacija, no i u tom slučaju Sliško je tvrdio da ne zna tko su počinitelji.

Sud nije uzeo u obzir jedini materijalni dokaz, odnosno biološki trag Jelavića pronađen na registraciji "mercedesa" korištenog pri pokušaju Sliškova ubojstva na Cvjetnom trgu jer je pri izuzimanju Jelavićeve DNK uzorka počinjen niz propusta.

Sudac je ustvrdio da i kad bi se zanemarile te nepravilnosti i
propusti materijalni trag bi predstavljao tek indiciju.

Tužiteljstvo je najavilo žalbu, dok je Jelavić po izlasku iz sudnice rekao da je presuda potvrda da se protiv njega vodi montirani proces.

Vjeko Sliško umro je u travnju 2001. desetak dana nakon što je u atentatu na Cvjetnom trgu teško ranjen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene