Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ujedinjeni zločinački pothvat'

Tužitelj za generale traži 67 godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Jezgra dokaza tužiteljstva je da je na sastanku na Brijunima napravljen plan za protjerivanjem Srba iz Hrvatske' - ovako je svoju tezu branio tužitelj Edward Russo. Riječ je o konstrukciji nazvanoj 'ujedinjeni zločinački pothvat' kojeg su nositelji trojica pokojnika - Tuđman, Šušak i Červenko. Unatoč činjenici da po nijednom, pa ni haškom pravu mrtve osobe ne mogu biti optužene.

Kao uporište za tu pravnu akrobaciju organiziranog zločina tužitelju Russou su poslužili predsjednički transkripti. Proizvoljno birani i proizvoljno interpretirani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nitko ne krije šok' Srpski tisak o presudi generalima Slika nije dostupna VIDEO: 10 tisuća ljudi uzvikivalo 'izdaja, izdaja' Zagreb: Prosvjednici potrgali zastavu EU, privedene tri osobe

'Ako bismo prihvatili argument tužiteljstva da je postojanje zločinačkog pothvata jedini razumni zaključak, onda bi sudsko vijeće moralo zaključiti da je to zavjera stoljeća, djelo đavolskog genija, jedna zločinačka politika koja je prožimala Hrvatsku, a od koje nije ostalo ni traga', kazao je odvjetnik Generala Gotovine Payam Akhavan.

Ante Gotovina optužen je po sedam točaka. Prva i najkontroverznija je prekomjerno granatiranje Knina, kasnije ublaženo u neselektivno. 'Namjera nije ni bila da se Knin uništi. U Zvonimirov grad je predsjednik Tuđman želio naseliti Hrvate. Namjera je bila da se istjeraju Srbi', kazao je tužitelj Alan Tieger. 'Suština stvari je u tome da ukoliko želite utjerati strah u kosti civilnom stanovništvu onda to radite onako kako su to Srbi radili u Sarajevu', odgovorio je Greg Kehoe, odvjetnik Generala Gotovine.



Generale Čermaka i Markača haška optužnica za ratni zločin tereti kroz šest točaka. Procesno najosjetljiviji za njih je nedvojbeno zločin nad srpskim civilima u selu Grubori.

>> Braća Kupreškić: 'Čekanje presude nam je bio najteži trenutak'

>> 'General Gotovina je smiren i cool, čudi se pesimizmu u Hrvatskoj'

'Svi, od Jarnjaka, preko Morića, do Sačića, itd., za sve se njih tvrdi da su oni znali za Grubore, a samo se za Markača tvrdi da je on krivično odgovoran za Grubore', kazao je odvjetnik generala Markača Tomislav Kuzmanović. 'To sasvim jasno pokazuje da je g. Sačić bio odgovoran za ono što se toga dana trebalo dogoditi zato jer je to bila jednostavno bila stvar koja je sasvim spadala u njegov djelokrug odgovornosti', dodao je Steven Kay, odvjetnik generala Čermaka.

Tužitelj za generale traži sveukupno 67 godina zatvora. Obrane traže oslobađajuće presude.

'Hajde da imamo vjeru da je pravo moć i hajde da u toj vjeri do samog kraja učinimo ono što je naša dužnost', kazao je Kehoe. Bio je to apel da moć prava bude iznad moći politike. Domaći političari svih ovih godina o tomu su govorili tek populistički prigodno na obljetnicama i proslavama. Istinu o agresiji na Hrvatsku pred Vijećem sigurnosti temeljito i ozbiljno nisu nikad izveli na čistac.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene