Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahtjev sudu u Strasbourgu

Tuži državu: Nije dobila stručnu skrb za porod kod kuće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svoj četvrti porod Ivana Pojatina željela je imati kod kuće. Iskustvo s prethodna tri bolnička poroda nije željela ponoviti.

Nakon tri poroda u bolnici Ivana je smatrala da je vlastiti dom najsigurnije mjesto za dolazak četvrtog djeteta, uz asistenciju stručne osobe. No, zdravstveni sustav ima drugačiji stav o tome.

Pročitajte i ovo Malena i Klapetan - 1 umrla je malena Najpoznatijoj ljubavnoj priči u Hrvatskoj i šire došao je kraj: Klepetana će iduće godine dočekati prazno gnijezdo Slika nije dostupna ''Siva zona'' Udruga Roda i Hrvatska komora primalja traže izmjenu zakona za porod kod kuće: ''Guranje problema pod tepih i zatvaranje očiju pred stvarnošću nisu rješenja''

Zbog toga je Ivana početkom ove godine podnijela zahtjev Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu protiv hrvatske države. Ivana je svejedno rodila kod kuće i kaže - bilo je to lijepo i intenzivno iskustvo. 'Bilo je onako kako sam si zamišljala, samo malo ranije nego sam planirala. Djeca su zaspala kad su trebala, a mene su oko 20 sati uhvatili trudovi i onda sam nazvala koga sam trebala nazvati i svi su lijepo spavali, u stanu su bili mir i tišina i taman su ovi došli kad su trebali', ispričala je Ivana i dodala kako je to bilo lijepo i osnažujuće iskustvo.

>> 'Ako želite roditi kod kuće uskraćena vam je zdravstvena skrb'

Porod je trajao šest sati i sve je prošlo u redu. 'Činilo se tako normalno odmah uzeti dijete, staviti ga na prsa, kao da se sve podrazumijeva. Nekada se pitam zašto se toliko priča o tome kada je sve saim normalno', zaključila je Ivana.

Kako ističu iz Udruge RODA, bila je dovoljna jedna generacija djece rođene u rodilištima da se uskrati pravo poroda kod kuće. I dok u nekim zemljama sustav majkama pruža stručnu podršku za porod kod kuće, u Hrvatskoj ove žene nailaze na niz poteškoća.

Nema pedijatara koji žele pregledati novorođenu djecu

'Česti su slučajevi kršenja njihovih prava, prijetnji, omalovažavanja i emocionalnih ucjena od strane zdravstvenog osoblja i državnih službenika. Poznati su nam slučajevi prijavljivanja policiji i centrima za socijalnu skrrb, prijetnji oduzimanjem djeteta pa čak i opasnih vaginalnih pregleda žena odmah nakon poroda', ističu iz Udruge.

RODA-e odgovornim smatraju bivšeg ministra zdravstva Darka Milinovića koji je 'asistenciju pri kućnom porodu nazvao nadriliječništvom'. Zbog toga, kažu, gotovo da nema pedijatra koji želi pregledati novorođenu djecu niti izdavati potvrde o pregledu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene