Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S pravne strane

'Tužba Srba u Chicagu teža je od kvalifikacije postavljene u Haagu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud u Chicagu proglasio je nadležnim američko pravosuđe u eventualnom sudskom procesu tamošnjih Srba protiv američke kompanije MPRI.

Riječ je o agenciji bivših umirovljenih američkih generala koji su za vrijeme Oluje imali u Hrvatskoj savjetodavnu ulogu. Srbi ih tuže zbog genocida i progona 200 tisuća Srba iz tzv. Krajine i traže milijarde dolara odštete.

Pročitajte i ovo Ilustracija Upisano Srbin greškom sebe i sina upisao kao Hrvate, a onda je uslijedio šok Oleg Butković tužba zbog zračnog prometa Njegov državni tajnik predlaže, a on ne zna za tužbu Rusije protiv Hrvatske: "Moram to pogledati, vidjet ćemo"

Genocid i progonstvo 200 tisuća Srba s kninskog područja  optužbe su protiv američkih umirovljenih generala. Američki Srbi tvrde da su ugovor o protjerivanju sklopili s hrvatskim vlastima u ratu. Sudionici Oluje potvrđuju suradnju s američkom agencijom, ali isključivo savjetodavnu.

'Ta je pomoć prije svega oko edukacije, oko školstva, oko tih treninga, što se tiče i procesa odluke i toga svega tako da je meni osobno drago da smo napravili suradnju s MPRI kompanijom', kaže Damir Krstičević, umirovljeni general HV-a.

Tadašnji američki predsjednik Bill Clinton poslao ih je osobno o čemu piše i u svojoj knjizi. 'Mislim da su to jadni, traljavi pokušaji prebacivanja loptice i skretanja pozornosti s činjenice da je 1991. RH bila grubo napadnuta i da smo imali suvremeno pravo obraniti se', kaže Zoran Cvrik, bivši zapovjednik specijalne policije.

Očekuju odštetu od deset milijardi dolara

Srbi u Americi očekuju i odštetu veću od deset milijardi dolara, plus kamate. Pravni stručnjaci tužbu smatraju neutemeljenom i ističu kako je riječ o sustavnom nastojanju da se kompromitira država.

'Ono što je nesporno utvrđeno na Međunarodnom sudu u Haagu koji je specijaliziran za te slučajeve da kaznenog djela genocida nije bilo, dakle, ovdje se radi o bitno težoj kvalifikaciji nego što je uopće postavljena od strane suda u Haagu', naglašava odvjetnica Jadranka Sloković.

A u Haagu je također utvrđeno da je srpsko stanovništvo i prije Oluje otišlo s kninskog područja po nalogu tadašnjih vlasti Srbije i JNA. O ulozi Amerikanaca u Haagu je govorio i bivši američki veleposlanik. MPRI nije pružao vojnu obuku u smislu borbene odluke. oni su zapravo radili u skladu s embargom na naoružanje.

Pravnici ipak drže da bi i Hrvatska u ovom slučaju trebala poraditi na tihoj diplomaciji ili angažiranjem odvjetnika. U ministarstvu vanjskih polsova i Vladi o ovoj temi nisu željeli govoriti. Do kraja ovog mjeseca sud će u Americi tužitelje i tužene saslušati, a onda odlučiti i o sudskom procesu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene