Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Tayyip Erdogan (Foto: AFP) Foto: Afp

Predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u četvrtak da će razmisliti o održavanju referenduma o nastojanju Turske da uđe u Europsku uniju, koji je već dugo u zastoju, pokazujući ogorčenje procesom, za koji kaže kako je napadnut predrasudom protiv muslimana.


Izravno glasanje o tome treba li Turska nastaviti kandidaturu za članstvo u EU-u mogla bi okončati pregovore Ankare za uključivanje, koji su službeno počeli 2005. godine, i povećati njezinu udaljenost od Zapada.

Vezani članci Turska shopping centar Turska uvela nove mjere: Skraćeno radno vrijeme, kina zatvorena do kraja godine Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) EU smanjuje pretpristupnu pomoć Turskoj za 75 posto, naveli dva razloga

Zemlje EU-a, posebice Njemačka, kritične su prema Turskoj i Erdoganu nakon pokušaja puča 2016. U golemoj sigurnosnoj čistki nakon neuspjelog puča 2016. u zatvor je strpano više od 100.000 ljudi, a deseci medija zatvoreni su. Turski predsjednik Tayyip Erdogan ljuti se zbog, kako on to vidi, nedostatka potpore Zapada.

"Sada je 2018. i oni (EU) nas i dalje ostavljaju da čekamo", rekao je Erdogan na jednom forumu u Istanbulu. "Trebali bi se okrenuti 81 milijunu ljudi i vidjeti odluku tih 81 milijun ljudi", rekao je govoreći o turskom izbornom tijelu.

On je rekao da ako bi se odlučilo održati referendum, mjere bi se mogle poduzeti "trenutno".

Erdogan, čiji su korijeni u političkom islamu, već dugo optužuje članice EU-a da gaje protumuslimanske osjećaje govoreći kako Unija s nelagodom gleda na mogućnost da ima zemlju članicu s većinskim muslimanskim stanovništvom. (Hina)