Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbacuju ove mogućnosti

Turska oporba: 'Društvo bi trebalo birati između udara i i nedemokratskog režima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sloboda i kontrola izvršne vlasti ne bi se trebali uzimati kako nešto što se podrazumijeva nakon turske objave uvođenja izvanrednog stanja, upozorile su dvije najjače oporbene turske stranke uoči razmatranja odluke o izvanrednom stanju koju će tijekom dana razmotriti turski parlament.

"Ovo je nepošteno, nezahvalno i predstavlja civilni udar na parlament", kazao je za turski CNN Ozgul Ozel, čelnik stranke lijevog centra Narodne republikanske stranke, uoči zasjedanja parlamenta predviđenog tijekom dana.

Pročitajte i ovo Prosvjedi i uhićenja u Turskoj nakon što je oduzet mandat kurdskom gradonačelniku Lokalni izbori u Turskoj Oduzet mandat kurdskom gradonačelniku u Turskoj pa su uslijedili prosvjedi i uhićenja Pad balkona na kojem su Mehmet Palaz i drugi članovi stranke Više ozlijeđenih VIDEO Nesreća u Turskoj: Poginuo član oporbene stranke, tijekom izbornog slavlja srušio se balkon

Prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP) navela je u priopćenju: "Pokušaj udara od 15. srpnja pretvorio se u priliku i sredstvo likvidiranja onih koji se protive vladi te za ograničavanje demokratskih prava i sloboda".

Stranka je također upozorila protiv "vladavine jednog čovjeka", predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kojega se optužuje da postaje sve autoritarniji i da traži sve više ovlasti.

"Društvo bi trebalo birati između udara i i nedemokratskog režima. Mi definitivno odbacujemo takve mogućnosti izbora", navela je druga najveća oporbena turska stranka.

Turski parlament zakazao je za danas zasjedanje u Ankari na kojemu treba razmotriti odluku turske vlade o tromjesečnom izvanrednom stanju, koje je preko noći stupilo na snagu.

Parlament, kojim dominira Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP), formalno ima ovlasti ispraviti vladinu odluku.

Turski predsjednik Erdogan proglasio je u srijedu tromjesečno izvanredno stanje u Turskoj, rekavši da će to omogućiti vlastima brzu i efikasnu akciju protiv odgovornih za prošlotjedni neuspjeli pokušaj puča. "Vijeće ministara odlučilo je proglasiti izvanredno stanje u trajanju od tri mjeseca", izjavio je turski predsjednik u obraćanju koje je u srijedu navečer uživo prenosila televizija nakon sjednice. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene