Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prije nekoliko dana ministar turizma je tvrdio da je 'booking' na lanjskoj razini, a da otkazivanja nema. No, velika skandinavska agencija otkazala je program za Hrvatsku, a u jednoj od najvećih agencija u Hrvatskoj tvrde da je 'booking' pao za 30 posto.


Ministar turizma nada se da će pojačana promidžba pomoći sezoni te i dalje tvrdi - buking je odličan. 'Govorio sam o ukupnom bukingu najvećih agencija, jasno je da je tu buking tu isti kao i prošle godine za ovo vrijeme', kaže Bajs.

Vezani članci Korona diktira i zimsku turističku sezonu - 1 Skijaška sezona ove će godine izgledati potpuno drugačije: Kasnije uplate, povrat sredstava, nova pravila na skijalištima... Turističke brojke za kolovoz - 3 Je li kolovoz uspio spasiti sezonu? Brojke bolje od očekivanog, ali od danas smo na crvenoj listi ukupno 12 zemalja

No u jednoj od najvećih agencija tvrde suprotno. 'Trenutno je situacija takva da su u odnosu na prošlu godinu ti bukinzi negdje 20-30 posto ispod, za sezonu. Tako da ovo što je TUI Nordic napravio nije nešto što ne možemo očekivati kod drugih turoperatora', objašnjavaju u Adriatica.net.

Problematične su Norveška, Mađarska, Rusija, Britanija, Češka odnosno sva tržišta na kojima se ne koristi Euro. Naše su cijene zbog devalvacije lokalnih valuta i do 30 posto više nego lani. 'Očekivati da ćemo postići isti rezultat sa 30 posto višim cijenama je utopistički, to se ne može dogoditi', dodaju u Adriatica.net.

No otkazivanje dolaska nekoliko tisuća skandinavaca, ministar ne smatra problemom. 'Ovdje se radi o ukupno 12 000 putnika koji su došli prošle godine, na 12 milijuna gostiju jasno je da ne možemo govoriti o nikakvoj opasnosti za hrvatski turizam s naslova tog pojedinačnog slučaja', smatra Bajs.

No to ipak nije izoliran slučaj, bukinzi su pali, pa su veliki turoperatori prisiljeni otkazivati. Potencijalni turisti čekaju da vide hoće li imati novca za ljetovanje ili će ostati bez posla. Sezona pred nama u najmanju je ruku neizvjesna. Blistava sigurno neće biti.