Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U jeku sezone, od koje očekujemo da nam zakrpa rupe u proračunu, računi turističkih zajednica su blokirani.


Čarter letovi iz Osječke zračne luke prema turističkim odredištima još nisu sigurni. Turistička zajednica ih treba sufinancirati, ali ne može jer ima blokiran račun. 'Očekuje se da spašavamo proračun turizmom, a blokiran nam je račun', rekao je Antonio Sobol iz Turističke zajednice Osječko-baranjske.

Vezani članci Bankomat Ekonomist o smanjivanju prešutnih minusa: "Banke su iskoristile tu situaciju. Banke ne bismo smjeli gledati kao socijalno osjetljive institucije, one zato ne postoje" Gužve u Zadru Gužve ne prestaju: Hrvatska u kolovozu dostigla 93 posto rekordne 2019. godine, u zemlji 870.000 turista

Ako žele ponuditi turistima sadržaje, novac će morati izbrojati županije i gradovi. A onda opet stari problem tj. novi manjak. Da ne plaćaju članarinu, osiguravajućim je društvima odobrio sam ministar Bajs, pa su mnogi tražili povrat uplaćenih sredstava što je turističke zajednice bacilo na koljena.

'Mi kontinentalci s tih računa povlačimo i preko 90 posto sredstava. Sve smo to morali vratit pa smo tu gdje jesmo', rekao je Sobol. Samo je osječka turistička zajednica ostala bez 560 tisuća kuna. Šlag sa te torte trebale su uživati brojne kulturne manifestacije i projekti poput događaja 'Zemlja bez granica' ili 'Osječke ljetne noći'.

Da ministar radi protiv turizma, uvjereni su u županiji koja plaća projekte turističkim djelatnicima. 'Jedno osiguravajuće društvo, koje je do sad plaćalo 320 tisuća kuna članarine, sad plaća 180 kuna', smatra Vladimir Šišljagić, župan osječko-baranjski.

Ministar Damir Bajs, o svemu tek šturo uzvraća: 'To je jeftino sakupljanje političkih bodova'. Ova će godina proći bez promidžbenih letaka. A svaka kuna za sljedeću sezonu, morat će se tri puta prebrojati.