Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osjećaju se sigurno, ali...

Turisti zbunjeni jer ne mogu pratiti uvođenje novih mjera: "Vidio sam da u trgovini svi nose masku, je li to nešto novo?"

U Istri se odmara najveći broj turista koji je trenutačno u Hrvatskoj, pa je tamošnji stožer zbog koronavirusa uveo nove mjere. Turisti ih se pridržavaju, ali kažu da im je teško pratiti promjene na dnevnoj bazi.

U Istri su, nakon kratkog vremena popuštanja mjera, maske ponovno postale glavni dodatak. Obavezno ju je staviti prije ulaska u bilo koju trgovinu, a ta mjera vrijedi i za kupce i za prodavače. Većina nosi masku, ali one koji je nemaju ne izbacuje se iz trgovačkih centara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NADA UMIRE POSLJEDNJA Brnjac: Uz kontrole, pridržavanje mjera i cijepljenje, sezona i dalje može biti dobra Turizam - 2 LAST-MINUTE LJETO Dobre vijesti za turizam: U Njemačkoj dvaput veći buking za odmore nego lani, među najtraženijim destinacijama i Hrvatska

"Mi kao trgovci nismo, naravno, u mogućnosti da ljude sankcioniramo na bilo koji način, ali ono što možemo i što činimo je da upozoravamo i informiramo", rekla je Loreta Beneta.

Turisti, koji se siguno osjećaju u našoj zemlji bez obzira na porast broja oboljelih, sve nove mjere istarskog stožera podržavaju.

"Ljudi u ovoj zemlji brinu o svome zdravlju i mislim da je to sasvim u redu", rekla je Valentina iz Ukrajine. Luko iz Japana rekla nam je da je za nove mjere "čula od prijatelja i dečka i gledala sam na televiziji".

No, ne gledaju svi turisti na godišnjem odmoru televiziju. Također, iznajmljivači napomijnu da stracni ne čitaju hrvatske novine.

"Stvarno bi bilo dobro da nam gosti mogu na neki način na svojim vlastitim jezicima primati bitne informacije u ovakvoj situaciji", rekao je iznajmljivač Ivo Lorencin.

Osjećaju se sigurno, ali uvođenje mjera teško im je pratiti

Promjene epidemiloških mjera koje se u Hrvatskoj, sukladno broju oboljelih, mijenjaju iz dana u dan, turisti teško mogu pratiti.

"Osjećam se sigurno, ali danas sam vidio u trgovini da svi imaju masku. Je li to nešto novo?", rekao je Bartek iz Poljske.

Na odmoru su, napominju, i žele biti opušteni, a ne kontrolirati u medijima koje se promjene uvode od sljedećeg dana.

"Vidjeli smo znak da moramo dezinficirati ruke prije ulaska u trgovinu, ali nitko nam ne govori dnevne informacije", rekao je Max iz Njemačke.

"Hrvatska turistička zajednica od samog početka koronavirusa intenzivno komunicira i putem medija – prije svega se to odnosi na inozemne medije – i putem mreža svojih dopisništva o svemu što se u Hrvatskoj događa. Mi smo saželi sve mjere i na našu web stranicu i preveli ih na više jezika", rekao je Kristijan Staničić, predsjednik HTZ-a,

U Istri iz dana u dan raste broj turista, a i sve je teže održavati fizičku distancu. No, iz županijskog stožera napominju da se pripremaju ako dođe do najgoreg. Zatražili su i da se dodatan broj liječnika i sestara s kontinenta prebace u Istri.

"Očekujemo da sve turističke ambulante, cijeli sustav, odradi svu zdravstvenu zaštitu turistima na način da ne dođe do proboja u javno-zdravstveni sustav", rekao je Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Kako bi zaštitili najranjiviju populaciju, zabranjeni su posjeti u istarske staračke domove, a u javni prijevoz se može samo s dodatnom opremom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene