Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Moramo im nešto pružiti'

Bajs: Turiste smo doveli, ali im još ne nudimo dovoljno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sada kada su turisti došli i kada znamo u kolikom broju, ostaje im ponuditi i nešto od zabave. Turisti dođu, ali najviše kritiziraju nedostatak zabavnih sadržaja.

Ministra turizma, Damira Bajsa upitali smo što očekuje od turističkih djelatnika u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Kali, otok Ugljan "Ne znamo što će biti dalje" Kupili kuću iz snova na Jadranu, a onda je počela noćna mora: Zapalili im auto, otrovali mačku... Slava Šepec (Foto: Dnevnik.hr) Gošća Dnevnika Nove TV Medicinskih sestara sve manje: "Zatvarat će se odjeli u zdravstvenim ustanovama. Ali ništa nije slučajno..."

Ministre čini se da mnogi na Jadranu misle da smo još uvijek u 60-tim godinama prošlog stoljeća, da je more i sunce dovoljno za turiste?

Puno toga se promijenilo i to sigurno nije dovoljno. U pravu ste, turisti su došli. To privatno - javno partnerstvo, nastajanje kampera, agencija, hotelijera, ali i poziva nas iz države da turisti dođu u Hrvatsku je uspjelo. Mi im moramo sada nešto pružiti. Prema tome, more i sunce je dobro, ali to nije dovoljno.

Ali iskreno, iz perspektive jednog Hrvata, njemu je jeftinija Tunis nego Korčula, kako Vi to komentirate?

Sasvim sigurno, ove godine, kao što smo i očekivali to se i dogodilo. Imamo situaciju da imamo takozvane nemoralne ponude, da Grčka i Tunis i mnoge druge države koje su brojale minuse u prijašnje dvije godine rade sve da dovedu turiste, pa ponekad rade i ispod cijene koštanja.

Je li vama normalno da u Dalmaciji žele živjeti od turizma, a imamo kafiće i restorane koji rade samo do ponoći?

Pitanje je koliko želimo zaraditi od turizma. Moramo znati da je gost uvijek u pravu, moramo se prilagoditi turistu, a ne on nama. Pa ako turist dođe u Hrvatsku, ako dođe u kamp ili hotel, onda sigurno moramo produžiti radno vrijeme koliko je to potrebno, ovisno o onome što lokalna zajednica želi. Ako je to život od turizma, onda bi bilo i poželjno da to radno vrijeme bude nešto i duže.

Ašto biste vi mladima ponudili od zabave?

Tipična ponuda za mlade koji žele provesti aktivan odmor u Hrvatskoj je Zrće. Ima toga još u Hrvatskoj, ali ne dovoljno da bi bili tipična destinacija za mlade.

Negdje sam pročitao da ste i vi kao mladić išli na Zrće, kakvi su vaši dojmovi?

To je bilo prije 15 godina, tada to još uvijek nije bilo kao danas, ali se vidjelo da to postaje mjesto u kojem bi mladi mogli naći mjesto za sebe, preko cijelog dana, ali preko cijele noći.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene