Ugovor o sufinanciranju rada Zimske službe na nerazvrstanim cestama Primorsko-goranske županije, kojim joj se osigurava 7,5 milijuna kuna za nadoknadu troškova tijekom ovogodišnjega nevremena i obilnog snijega u Gorskom kotaru, potpisali su u četvrtak u Skradu predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i gradonačelnici i načelnici devet goranskih gradova i općina, a na potpisivanju je bio i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Galerija


Novac je osiguran za gradove Čabar, Delnice i Vrbovsko te općine Skrad, Brod Moravice, Fužine, Lokve, Mrkopalj i Ravnu Goru.

Vezani članci Snijeg na Velebitu Umjesto jeseni stigla zima: U Istri naglo zahladilo, snijeg u Gorskom kotaru Katarina Jusić Snijeg i olujna bura stvaraju probleme: Izdana brojna upozorenja za Hrvatsku

Ministar Butković rekao je da je još 2016. počelo financiranje zimskih službi u Gorskom kotaru i u drugim krajevima i županijama Hrvatske te da se preko Hrvatskih cesta za zimsku službu redovito izdvaja 20 milijuna kuna. Istaknuo je da su prošle zime vremenski uvjeti u Gorkom kotaru bili ekstremni te kako je, pošto je utvrđeno da će predviđeni troškovi i proračuni biti nedovoljni, odlučeno da se nakon zime osiguraju dodatna financijska sredstva.

Kako je rekao, dogovoreno je da će svi računi za ostvarene troškove koji budu veći od predviđenog proračuna biti plaćeni te da je na razini Hrvatske riječ o 15,2 milijuna kuna, što će preko Hrvatskih cesta biti uplaćeno lokalnim jedinicama sedam županija - u Gorskom kotaru, Ličko-senjskoj županiji, Krapinsko-zagorskoj županiji i drugdje gdje su troškovi zimske službe bili povećani.

Odgovarajući na pitanje novinara hoće li 7,5 milijuna kuna za Gorski kotar biti dovoljno, Butković je podsjetio da su svi gradovi i općine bili pozvani, da su račune dostavili Hrvatskim cestama te da su oni priznati. "Ako je negdje još nedovoljno sredstava, otvoreni smo za razgovor", dodao je.

Na pitanje o zakonskoj regulativi za brdsko-planinska područja, odgovorio je da rezultat novoga zakona o tom području i drugih zakona treba biti fiskalno jačanje Gorskog kotara te da će mjerodavno ministarstvo pomoći u ostvarivanju novih infrastrukturnih projekata.

Kad je riječ o izgradnji ceste za pogranično naselje Hrvatsko, ministar je rekao da je ugovor s izvođačem radova, koji se našao u financijskim i drugim teškoćama, raskinut te da će biti raspisan novi natječaj, nakon kojega će početi radovi. Po podatcima iz Hrvatskih cesta, radovi bi, ako sve bude teklo po planu, trebali završiti do kraja listopada.

Na pitanje o popravljanju prometnica oštećenih tijekom zime, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić je odgovorio da se županijske i lokalne ceste financiraju preko Županijske uprave za ceste te da je, kad je riječ o državnim cestama, 2015. godine u izvanredno održavanje cesta u Primorsko-goranskoj županiji uloženo sedam milijuna kuna, a ove godine 75 milijuna.

Zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić čestitao je ministru i Vladi na učinjenom ističući da je tako djelomično ispravljena nepravda koju je Gorskom kotaru nanijela prošla Vlada lijevog centra kod ukidanja Zakona o brdsko-planinskim područjima.

Rekao je da je tim potezom ostvareno i obećanje premijera Andreja Plenkovića ove zime iz Delnica.

"Nadam se da ćemo doći do zakonske regulative koja će omogućiti da ovakvi sporazumi Gorskom kotaru neće biti potrebni i da će moći živjeti od svoga bogatstva te da će lokalne jedinice moći same održavati ceste u posebnim uvjetima", istaknuo je Boras Mandić, dodajući da na području Gorskog kotara državne tvrtke kao što su Janaf, Hrvatske šume i HEP ostvaruju velike prihode te da svima mora biti cilj da veći dio prihoda ostane u Gorskom kotaru, a ne da takvim sporazumima, kako je rekao, dobiva financijska sredstva koja su ostvarena u Gorskom kotaru.

Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević zahvalio je na solidarnosti, ističući kako je to prvi put da ova Vlada Goranima pomaže u situaciji na koju ne mogu utjecati. Dodao je da se lokalne jedinice više ne žele dovesti u situaciju da im drugi moraju pomagati, ali o tome ne mogu sami odlučiti.

Načelnik Skrada Damir Grgurić rekao je kako je riječ o potezu koji dosad nije učinila nijedna Vlada te da i dalje treba raditi na razvoju i zaustavljanju depopulacije Gorskog kotara. (Hina)