Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Hrvatska diše na škrge

Neobična pojava: Vrućina je stisla, no unatoč jakom suncu, nebo je ponegdje zamućeno. Postoji objašnjenje

Vrhunac toplinskog vala tek nam stiže i očekuje se u četvrtak kada će u svim krajevima temperatura biti 36 stupnjeva ili više, no uz velike vrućine u Hrvatsku je stigao i saharski pijesak. Temperature se značajno ni preko noći ne spuštaju pa je vruće već od jutra.

Hrvatska se bori s vrućinama. U većini krajeva temperature su više od 30 stupnjeva. Za područje Slavonije upaljen je narančasti meteoalarm zbog vrućina. U Osijeku je već u 9 ujutro bilo 29 stupnjeva, zbog čega mnogi Osječani osvježenje traže na kupalištima uz rijeku Dravu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gotovo je ljeto u proljeće DHMZ se oglasio zbog velike promjene vremena i zahladnjenja: "Pratite upozorenja na opasne pojave" Ilustracija Crveni meteoalarm Stiže velika promjena vremena, ponegdje će padati i snijeg: U jednom dijelu Hrvatske vrijeme će biti izuzetno opasno

"More nam uopće ne treba, Drava je zakon, kaže Ivan iz Osijeka. Nemam pojma koliko je stupnjeva, ali znam da je hladno. Ali dobro, fino rashladi", rekao je Ivan iz Osijeka za Vijesti Nove TV.

Podsjećamo na preporuke Zavoda za javno zdravstvo za starije osobe tijekom toplinskog vala. Savjetuju ne izlagati se suncu od 11 do 16 sati, nositi laganu odjeću te pokrivala za glavu. Preporučuju piti dvije litre tekućine na dan i to čaj i vodu, ili pak jesti tekuću hranu poput juha i variva, a izbjegavati prženu, pohanu, jako zasoljenu te zašećerenu hranu. Trebaju i češće kontrolirati krvni tlak, ali i kretati se i to u jutarnjim i večernjim satima.

Visoke temperature od ranog jutra

Utorak je počeo s tropskim vrućinama. Već u osam sati bilo je 29 stupnjeva u Splitu, a i Zagreb se probudio s visokoh 27 stupnjeva. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda najviša temperatura izmjerena je na Marjanu u Splitu, već spomenutih 29, a najniža je jutros bila na Zavižanu gdje je u osam sati bilo "svježih" 16 stupnjeva Celzijevih.

U kopnenoj Hrvatskoj temperature su jutros uglavom između 24 i 27 stupnjeva kao i na sjeverenom Jadranu, dok se Dalmacija od jutra "kuha" na najmanje 27 stupnjeva.

Stigao i saharski pijesak pa je nebo zamućeno

Saharski pijesak prirodna je pojava koja se kod nas događa redovito, a ovog puta pustinjski vjetar sa sjevera Afrike podigli su snažni visinski vjetrovi i ta je zračna masa preko Sredozemnog mora stigla do našeg područja.

Pojava je izražena u Dalmaciji gdje se i noću mjesečina probija kroz zrnca pijeska. Idućih dana pojava će biti još intenzivnija, a očekuje se da će trajati do kraja tjedna, javlja Morski.hr i dodaje kako je zbog visoke koncentracije saharskog pijeska u zraku nebo zamućeno, odnosno bjelkaste do žućkaste boje. Kada bi pala kiša, ova pojava ostavljala bi crvenkaste prljave tragove na površinama.

Prema prognostičkim modelima, pojava će sljedećih dana biti još izraženija, a koncentracija bi svoj maksimum mogla doseći u četvrtak. Poboljšanje se očekuje tek u dane vikenda.

Kako se zaštititi od toplotnog vala otkrio je dr. Mladen Hron iz Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba jučer u Dnevniku Nove TV. Više o tome čitajte OVDJE

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene