Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novi zahtjev za ocjenom ustavnosti

Trgovine već tri mjeseca nedjeljom rade po novom režimu: Građani podijeljeni, a trgovci osjete manjak

Aktualno Galerija Trgovina - 6 Trgovina - 6 Foto: DNEVNIK.hr Namirnice - 2 Namirnice - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Namirnice - 3 Namirnice - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Namirnice - 4 Namirnice - 4 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Namirnice - 1 Galerija 1/5 >>
Točno su tri mjeseca od uvođenja neradnih nedjelja, a kako Dnevnik Nove TV doznaje - na stol Ustavnog suda stigao je novi zahtjev za ocjenom ustavnosti - onaj iz HUP-a. Građani su i dalje podijeljeni oko toga trebaju li trgovine raditi ili ne - a trgovci kažu - osjete manjak.

Prvu listopadsku nedjelju mnogi su iskoristili za kupovinu. Dnevnik Nove TV pitao je kupce kako su se prilagodili na neradne nedjelje posljednja tri mjeseca.

"Nešto uvijek radi, obavili smo šoping koji bi preko tjedna teško ukalupili u svoj poslovni ritam", rekla je Marijana.

"Osobno smatram da je ova mjera potpuno nepotrebna i ničija prava ne štiti i ničemu dobrome i pravilnome ne služi", rekla je Zorana.

Ima i onih koji se s ovom tvrdnjom baš i ne slažu. "Mislim da bi svi trebali biti slobodni u nedjelju", rekao je Dražen.

"Trgovačko društvo će zaraditi na druge načine, centri i tako dalje. Mislim da je dobar dan da se ovako družimo", poručio je Josip.

Pročitajte i ovo Robert Fico Robert Fico Slovački Orban o pomoći Ukrajini i migrantima: "Prioritet su nam provjere na granici, to neće biti lijepa slika"

Trgovci kažu da su ovo razdoblje nekako izgurali, ali iduća godina bit će izazovna. Jer sada je 16 radnih nedjelja obuhvaćeno tek od 1. srpnja. Dogodine to znači 16 radnih nedjelja za cijelu godinu.

"Primijetili smo to da se promet nije prelijevao na druge dane kad se radilo nedjeljom nešto se je prelilo, ali se nije cijeli promet koji smo imali nedjeljom - nije se prelio na druge dane tako da je na osnovu toga bio nekakav manjak", poručio je Mirko Budimir iz Udruge hrvatskih poslodavaca.

Sindikalist Krešimir Sever smatra - ova se odluka pokazala dobrom. 16 nedjelja i dalje je, dodaje, previše, te upozorava na moguće nepravilnosti na terenu.

"Negdje nam ljudi javljaju da izgleda, pogotovo kad je riječ o nekim manjim trgovinama, pekarnicama i slično pitanje jesu li oni baš poštivali sve ovo skupa, pogotovo ako će nastaviti raditi do kraja godine - je li to baš 16 ili si netko priušti raditi dulje", napomenuo je Krešimir Sever, Predsjednik NHS-a.

Pročitajte i ovo Recepp Tayyip Erdogan Turska u čekaonici Erdogan bijesni na Europsku uniju: "Ispunili smo sva obećanja, oni gotovo niti jedno"

Ipak, neke bi stvari, kaže, još trebalo urediti. Regulirati sajamske dane, vidjeti što napraviti s cvjećarnicama ili možda omogućiti rad malim obiteljskim trgovinama gdje rade članovi obitelji. Istodobno, Ustavni sud dobio je već nekoliko zahtjeva za ocjenom ustavnosti neradnih nedjelja. Zadnja koja se tome priključila jest i Hrvatska udruga poslodavaca.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene