Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelni ljudi hrvatskog pravosuđa žele ukinuti svih 13 trgovačkih sudova i to drže kao krajnji cilj racionalizacije sudske mreže, a glavni razlog je nemoć u borbi s korupcijom.


Za smanjenje trgovačkih sudova do njihovog potpunog nestanka zalažu se glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa, te nekoliko utjecajnih pravnika u redovima HDZ-a, piše Jutarnji list. 

Vezani članci Provjereno: Kako se namještaju sudske presude? Ekskluzivna snimka: Priznao da je lagao na sudu kako bi Božidara Kalmetu učinio slobodnim čovjekom, u zamjenu za svoju slobodu Ivan Malenica Malenica odgovorio GRECO-u: Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa preuzelo je praksu koja nema temelja u zakonu

Kao razlog za potpuno ukidanje trgovačkih sudova izvoru Jutarnjeg navode se to da su postali toliko "sljubljeni s interesima krupnog kapitala da tu više ne pomažu pojedinačni antikorupcijski zahvati i kadrovske promjene njihovih predsjednika". Kažu da je sitnija korupcija postala uvriježeni običaj te da se često zbog interesa neke prijateljske, bogate ili nadmoćne stranke, predmet odlaže unedogled, dok se drugi rješava munjevitom brzinom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju