Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Alarmantno: Treći slučaj meningokoka u dječjem vrtiću Malešnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zagrebačkom dječjem vrtiću Malešnica pojavio se i treći slučaj meningokoka. Djevojčica se zarazila iako je ranije primila lijek Rimaktan, što se rijetko događa.

Treća oboljela djevojčica je izvan životne opasnosti, a prve dvije oboljele djevojčice bi za koji dan iz bolnice trebale biti otpuštene kući. 

Pročitajte i ovo Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan" Nestala Danka Ilić Nestala djevojčica Prva izjava Dankina oca nakon nestanka djevojčice: Poslao tri poruke - o Danki, policiji i svojoj obitelji

Sva djeca preventivno su dobila lijek. Zavod za javno zdravstvo poduzeo je sve mjere zaštite djece i vrtićkog osoblja.

Ipak još nema razloga za zatvaranje vrtića, kaže Velimir John, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba te napominje da bi do zatvaranja došlo u slučaju pojave još jednog oboljenja.

John je istaknuo kako je treća djevojčica oboljela unatoč tome što je na vrijeme primila profilaksu (lijek Rimaktan), što je vrlo zbunjujuće i u neskladu sa stručnim očekivanjima i literaturom.

Danas će pročelnici gradskih ureda za obrazovanje i zdravstvo Pavle Kalinić i Zvonimir Šostar obići oboljelu djecu u bolnici, najavila je Hini pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Biserka Bucković.

Kalinić, Šostar i John će u 17 sati u vrtiću održati roditeljski sastanak na kojem će podrobno izvijestiti o tijeku bolesti i poduzetim mjerama.

Dvije su djevojčice, jedna u jasličkoj a druga u vrtićkoj skupini, nedavno oboljele od te opasne bolesti i na liječenju su u Zaraznoj bolnici. Novinarima je tada rečeno da će unatoč tome vrtić nastaviti s radom jer je siguran za djecu i osoblje koji su primili preventivnu terapiju.

Meningokokna sepsa najčešće se prenosi kapljičnim putem, a radi se o otrovanju krvi prodorom bakterija u krvotok i njihovim nekontroliranim razmnožavanjem. U Hrvatskoj se godišnje zabilježi 30 do 50 slučajeva te bolesti.

>> Pojava meningokokne sepse u zagrebačkom dječjem vrtiću

>> I kod druge djevojčice iz vrtića Malešnica potvrđena meningokokna sepsa

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene