Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pojava meningokokne sepse u zagrebačkom dječjem vrtiću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zagrebačkom Dječjem vrtiću Malešnica u petak se kod jedne djevojčice pojavila meningokokna sepsa, a dan kasnije kod druge djevojčice sumnja na tu bolest koja još nije potvrđena, izvijestio je danas pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Zvonimir Šostar.

Djevojčice se stabilno i izvan životne opasnosti, a pravovremenom intervencijom spriječeno je daljnje širenje bolesti. Djeca, roditelji i osoblje primili su preventivnu terapiju, tako da vrtić redovito radi i siguran je za djecu i djelatnike, ustvrdio je Šostar.

Pročitajte i ovo Obilježavanje Svjetskog dana sepse Opasna reakcija na infekciju Počelo je s bolnim koljenom, a pretvorilo se u borbu za život: Danijel je sepsu jedva preživio Ilustracija Najskuplje liječena dijagnoza Ona je najčešći uzrok smrti u hrvatskim bolnicama: ''Ključna je hitna reakcija i adekvatno liječenje u roku od samo jednog sata"

Ravnateljica Dječjeg vrtića Malešnica Jadranka Filipović izvijestila je novinare da je u petak, 11. travnja, dežurni epidemiolog u Higijensko epidemiološkoj službi Susedgrada obavijestio zdravstvenu voditeljicu vrtića da je djevojčica polaznica tog vrtića primljena u Zaraznu bolnicu sa sumnjom na menigokoknu sepsu.

Idućeg dana epidemiolog je ponovno obavijestio zdravstvenu voditeljicu vrtića o sumnji na menigokoknu sepsu u starijoj vrtićkoj grupi, koju polazi sestra oboljele djevojčice, no do danas popodne bolest kod te druge djevojčice nije potvrđena.

U nedjelju je Zavod za javno zdravstvo obavio dezinfekciju vrtića, a ravnateljica i zdravstvena voditeljica u stalnom su kontaktu s roditeljima oboljelih djevojčica te gradskim uredima za obrazovanje i zdravstvo.

Ravnateljica vrtića i zdravstvena voditeljica sastat će se danas s odgajateljima vrtića, nakon što prime naputak od stručnjaka iz Zavoda za javno zdravstvo.

Meningokokna sepsa je vrlo opasna bolest koja se najčešće prenosi kapljičnim putem. Radi se o otrovanju krvi prodorom bakterija u krvotok i njihovim nekontroliranim razmnožavanjem.

U Hrvatskoj se godišnje zabilježi 30 do 50 slučajeva te bolesti koja se češće javlja u najmlađoj dobi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene